NEVŞEHİR(MHA) Ürgüp ilçesine bağlı Mustafapaşa eski adıyla Sinasos Nevşehir'de Ürgüp'e bağlı kasaba.

Kapadokya'nın önemli turizm merkezlerinden biri. Ürgüp'e 5 km uzaklıkta. Mübadeleye kadar Rumların, Ortodoks Türkler olan Karamanlıların ve Müslüman Rumların birlikte yaşadığı bir Orta Anadolu kasabası, eski Rum evleri oldukça zengin taş işçiliği ve freskolar arz eder. Mustafapaşadaki önemli kilise ve manastırlar; Aios Vasilios Kilisesi, Konstantin-Heleni Kilisesi, Manastır Vadisi Kiliseleri bulunmakta, işte o kiliselerden birinin hikayesi.

Konstantin ve Helena Kilisesi, Kel Mehmed isminde fakir bir Sinasos’lu, hemşerisi havyar tüccarı Prodromos Tantirtzis’in yardımıyla İstanbul’a götürülmüş, uzun bir zaman sonra da Osmanlı sarayındavezir olmuş.

Vezir olunca hamisini hatırlayan Kel Mehmed, Prodromos Tantirtzis’i huzura çağırarak, kendisinden bir dilekte bulunmasını, yıllar önceki iyiliğinin karşılığını vermek istediğini söylemiş. Havyar tüccarı hemşerilerine de danıştıktan sonra Sinasos’ta bir kilise inşa etmek istediğini belirtmiştir. Vezir, ‘bu isteğe izin vermeyeceklerini, ama 40 gün içinde bitirebilirseniz bir kilise inşa edin’ diye yanıtlamış.Aceleyle Sinasos’a dönen tüccar, tüm köy halkı ile birlikte, çevre köylerde yaşayan Rumları da toplamış, bir yıkık kilisenin taşlarını da kullanarak, gece gündüz çalışmış kilisenin inşasını şart koşulan sürede tamamlanmış.