TÜRK-İŞ ESKİ GENEL BAŞKANLARINDAN HALİL TUNÇ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Halil Tunç, 1 Mart 1928 tarihinde Hacıbektaş ilçemizde dünyaya gelmiştir. İlköğrenimini Hacıbektaş’ta tamamladıktan sonra Kayseri Pazarören Köy Enstitüsü’ne girdi (1939). Buradaki öğrenimini son sınıfta bıraktı. 1943-1946 arasında tarım işçiliği, 1946’dan sonra Ankara’da Elektrik, Gaz ve Otobüs İşletmesi’nde (EGO) otobüs biletçiliği yaptı. 1950’de Atatürk Orman Çiftliği Bira Fabrikası’na işçi olarak girdi. İlk sendikal etkinliklerine de burada başladı. 1952’de Ankara Bira Fabrikası İşçileri Sendikası’nın kuruluşuna katıldı, bu sendikanın genel başkanlığına getirildi. 1960’a kadar aralıksız olarak bu görevi sürdürdü. 1953’te sendikanın bağlı olduğu Tekel İşçileri Sendikaları Federasyonu’nun yönetim kurulu üyeliğine getirildi. Kasım 1960’ta Türk-İş genel sekreterliğine seçildi.

Yüksek Hakem Kurulu ve Asgari Ücret Komisyonu Üyeliği, Tekel İşçileri Sendikaları Federasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Sekreterliği ve Başkanlığı, Millî Prodüktivite Merkezi Yönetim Kurulu Başkanlığı, Türk Donanma Vakfı Kurucu Üyeliği, Ankara Büyükşehir Belediyesi Danışma Kurulu Başkanlığı, Cumhuriyet Senatosu Cumhurbaşkanınca Seçilen Üyeliği (3 Temmuz 1972 – 12 Eylül 1980) yapmıştır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

1972’de Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay tarafından Cumhuriyet Senatosu kontenjan senatörlüğüne atandı. Ülkemizin halen en büyük işçi sendikası olan Türk-İş’te Genel Başkan Seyfi Demirsoy’un ölümünden sonra 1974 yılında toplanan Türk-İş Kongresinde konfederasyonun genel başkanlığına seçildi. Çok etkili bir sendika genel başkanlığı yaparak Türk-İş’i sıradan bir sendika olmak konumundan çıkarmıştır.Türk-İş Genel Başkanlığı görevini 1979’daki genel kurula kadar sürdürmüştür. Kontenjan senatörlüğü görevine 1979’da, bu kez Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından yeniden atanan Tunç, Cumhuriyet Senatosu’nda Sosyal İlişkiler Komisyonu başkanlığı yapmıştır.

Türk-İş Genel Başkanlığını bıraktıktan sonra 12 Eylül 1980’den sonra Bülent Ecevit ile birlikte Demokratik Sol Parti’nin (DSP) kuruluş çalışmalarına katıldı. Daha sonra Sosyal Demokrat Halkçı Parti’ye (SHP) girerek bir süre bu partinin Ankara İl Başkanlığında bulunan Tunç, bir süre de Türk-İş’te danışmanlık görevi üstlendi. Yaşamının son yıllarını Ankara yakınında bulunan Kazan ilçesindeki çiftliğinde geçirdi. 19 Ağustos 2002 tarihinde yaşamını yitirmiş olup mezarı Ankara’dadır.

Ankara Yenimahalle Belediyesi Batıkent’te bulunan bir parka Halil Tunç ismi vermiştir. Hacıbektaş ilçesinde isminin bir sokağa, bir parka ya da yapılacak bir fabrikaya verilmesi yerinde olacaktır.