BTK, tüketici şikayet sisteminin altyapısının oluşturulması ve uygulama çalışmalarının tamamlanması amacıyla işletmecilere 1 Nisan 2014'e kadar süre tanıdı. 1 Nisan-30 Haziran arasında yapılacak test uygulamasının ardından internet ortamlarında oluşturulan tüketici şikayet sistemleri aktif olarak hizmet vermeye başlayacak.
BTK Başkanı Tayfun Acarer, yaptığı açıklamada, elektronik haberleşme hizmetlerinde tüketicilere makul fiyatlarla kaliteli hizmet sunulmasına önem verdiklerini belirterek, bu hizmetlerden yararlanan vatandaşların karşılaştıkları sorunların çözümü için Kurulun yeni bir karar aldığını bildirdi.
Kararla işletmecilere, internet ortamında tüketici şikayet sistemi oluşturma yükümlülüğü getirildiğini ifade eden Acarer, şunları kaydetti: "Sabit telefon, cep telefonu ve internet gibi elektronik haberleşme hizmetleriyle ilgili tüketici şikayetlerinin şeffaf, hızlı, kolay ve etkin bir şekilde çözülmesini amaçlıyoruz. Kurul kararı uyarınca, işletmecilerin internet sitelerinin ana sayfasında 'tüketici şikayetleri' başlığı altında abonelerinin şikayetlerini kolayca ve ücretsiz olarak iletebileceği ve işletmeci tarafından verilen cevapları görebileceği bir bölüm oluşturmaları gerekiyor. Böylece aldıkları hizmetle ilgili herhangi bir sorun yaşayan ya da şikayeti olan vatandaşlar, internet üzerinden bu sisteme girerek başvurularını yapabilecek. İşletmeciler de 10 iş günü içinde bu şikayetleri çözerek vatandaşları bilgilendirecek.
İşletmeciler, sundukları hizmetler hakkındaki şikayetlerin çözümü ve önlenmesi amacıyla gerekli tedbirleri almakla yükümlü olacak. Ayrıca şikayetlere ilişkin mağduriyetlerin giderilmesi ve benzer durumda olan ancak şikayetçi olmayan diğer abonelerin sorunlarının çözülmesi için de benzer önlemlerin alınması gerekiyor."
Acarer, vatandaşlara daha iyi hizmet sunulması ve sorunlarının kısa sürede çözülmesini sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanacak olan bu sistemin takip ve denetiminin BTK tarafından yapılacağını bildirdi.