Soma Faciasında Hukuki Süreç Nasıl İşleyecek?

NEVŞEHİR(MHA) Türkiye'nin tanınmış hukuk adamlarından Avukat Hüsnü Güneş, yaptığı açıklamada Soma’da yaşanan elim kazanın ardından hazırlanan savcılık iddianamesine değinerek, sorumluların 2 yıldan 15 yıla kadar ceza talebiyle yargılanabileceklerini belirtti.

 Güneş’in açıklaması şöyle; "Soma’da böyle bir Facianın gerçekleşmesi deyim yerindeyse hepimizi yıktı. Kazada hayatlarını kaybeden Kardeşlerimize Allahtan rahmet, geride kalan yaslı ailelerine sabrı cemil, yaralı kardeşlerimize de acil şifalar diliyorum. Kazanın ardından gazete, tv, internet ve başkaca mecralarda hemen suçlu arama çabaları baş gösterdi.

Hükümet karşıtlarının , henüz enkaz altında ölü ya da diri kurtarılmayı bekleyen insanlar varken ve bir kısım vatandaşlarımız da maden sahasında yakınlarının cenazelerini teşhis edip teslim almaya çalışırken, son derece yakışıksız biçimde bu elim faciayı iç siyasete alet ederek bu ölümlerin  üzerinden siyaset yapmasını bir akıl tutulması olarak değerlendiriyorum. Hele ki İş sağlığı Güvenliği Konusunda 6331 sayılı yasayı birçok itiraza rağmen Meclisten geçiren bu iktidarken. Diyeceğim odur ki: Beyler boşuna suçlu aramayalım. Bırakalım yargı bu konuda gereğini yapsın. Ama suçlu arayacaksanız da en son bakacağınız yer Ak Parti Hükümeti’nin bahçesidir. Öncelikle mesleğimizden ötürü bildiğimiz,  ancak hukukçu olmayan insanlarımızın merak ettiği olayın yargısal boyutunu anlatalım. Yargı nasıl bir yol izleyecek ve bu konudaki yasal düzenlemeler nelerdir?. Soma Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olay ile ilgili olarak hemen bir soruşturma başlattığını basın yoluyla öğrendik. Soruşturmanın başlamasıyla birlikte, olayın oluş şekli ve hayatını kaybeden insanlarımızın sayısının bu denli fazla olması sebebiyle  şu aşamada  Savcılık tarafından derhal Soma Holding’in  bütün malvarlığına tedbir uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Cezanın tayininde olayın oluş şekli ve kusur yoğunluğu belirleyici olacağı için; Sorumluların ve kusur oranlarının tespiti bakımından Savcılık tarafından 3’ten az olmamak üzere bu konuda görevlendirilecek bilirkişi heyeti, denetime elverişli olacak şekilde raporunu hazırlayıp dosyaya sunacaklardır.
Bu bilirkişiler kurulunda  ise kanaatimizce konusunda uzman teknik bilgiye sahip Madenci, Hukukçu ve Madencilik iş kolunda yeterliliğe sahip İş Güvenliği Uzmanı bulunmalıdır.
Yine tahkikat aşamasında olayın oluş şekline ilişkin tüm deliller toplanacak, silsile yoluyla en alt kademedeki sorumludan, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı’na kadar herkesin ifadeleri alınacak ve Bilirkişi raporu doğrultusunda olay aydınlatılacak,  sorumlular ve kusur durumları ortaya çıkarılacaktır. Soruşturma aşamasının tamamlanmasıyla birlikte Savcılık İddianameyi düzenleyerek davayı açacaktır. Şu an için mevcut bilgiler doğrultusunda söyleyebileceğimiz böyle bir suçla ilgili 5237 sayılı yasamızın 85/2. Maddesinde düzenlenmiş hükmüne göre sorumlular birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına neden olduğu için  “iki yıldan” on beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması talebiyle yargılanacaktır. Böyle üzücü olayların yaşanmaması için neler yapmalıyız kısmına gelince de; Kazaların önlenmesi bakımından,  son çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle hem işverene hem de çalışanlara belirli ödevler yüklenmiş,  İş kazalarının ve meslek hastalıklarının önlenmesi için yol haritası sunulmuştur. İşverenler genellikle iş yoğunluğu ya da artan maliyetler nedeniyle  iş güvenliği kurallarını arka planda bırakmaktadırlar. Yaptığı işten kazanacağı paranın çok daha fazlasını yaşanabilecek bir iş kazasında kaybedebileceği gerçeğini, maalesef bilerek ya da bilmeyerek göz ardı eden işveren için yasal yaptırımlar artırılmalı, sürekli anlamda eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmalıdır. İş güvenliği eğitimlerine ilköğretim aşamasından başlanmalı ve ulusal bilinç oluşturulmalı. İş müfettişleri artırılarak iş güvenliği alanındaki denetimler sıklaştırılmalı. İşçilerden önce işveren eğitimlerine önem verilmeli. Kanun ve yönetmelikler tamamlanmalı. İş güvenliği alanında gazete, radyo, tv yayınları sıklaştırılmalıdır”.