Türkiye, Suriye topraklarına girmeli mi?

Son günlerde yoğun bir şekilde medyada tartışılan konuların başında gelmektedir. Bu konu ile ilgili değişik açılardan yaklaşan ve yorumlar yapılmaktadır.

   İlk başta bunu unutmamak gerekir ki, Suriye topraklarına birleşmişler milletlerin kararı olmadan, Amerika ve Nato onay almadan ve komşu ülkeler ile görüşmeden yapılması takdirde Türkiye’yi uluslararası çapında başının ağrıtması çok net ve açıktır. Bu durumda Türkiye işgalci ülke konumuna düşebilir.

Burada önemli konu bu ki Türkiye ne amaçla Suriye topraklarına girecek?

1: Türkiye güvenliği için tampon bölgesi oluşturulması mı?  Bu yolla İŞİD le mücadele ve Türkiye’nin İŞİD’den koruma mı amaçlanıyor?

   Eğer bu tampon bölgesi İŞİD le mücadele olarak amaçlanıyorsa, bu amaçla Suriye Topraklarına girmeye gerek kalmadan sağlanabilmektedir.

   İŞİD ile mücadele için Türkiye’nin Suriye topraklarına girmeye gerek kalmadan sağlanabilir. Türkiye üzerinden İŞİD de giden lojistik destek ve yeni İŞİD’e katılımları önlenmesi halinde, İŞİD’in  zor duruma sokabilir. Böyle lojistik ve militan destek kesilince uzun sürmez ki İŞİD militanları kuzey Suriye’den diğer bölgeler geçme zorunda kalırlar. Bu yolda Suriye Topraklarına girmeden, uluslararası alanda sıkıntıya girmeden, askeri kayıplar olmadan çok şeyden kurtulmuş olur.   

2: Türkiye güneyinde bir devlet kurulmasının izin verilmemesi mi? Bu yolla, PYD’nin bir Kürt devlet oluşmasının önlenmesi amaçlanıyor.

Oluşan bu tampon PYD’nin devlet kurulmasını ve desteklerin önlenmesi amaçlanıyorsa hiçbir sonuç alamamaktadır. Çünkü PYD din lojistik ve militan ve ekonomik destek Türkiye üzerinde değildi kuzey ıraktan sağlanmaktadır.

    Burada çabuk karar vermeden böyle Tuzaklardan düşmemeye dikkat edilmeli. Çünkü Suriye girmek kolay olup, hatta kaç saatte ve gün içinde sağlanır. Ancak bundan sonrası çok önemlidir. Acaba Türkiye orada neler yapılabilecek? Acaba kayıplar nasıl olacak? Acaba istediği zaman, nasıl ve ne bedelle Suriye’den çıkılabilecek?
                                               
                                                                   Ali Haydar
                                                                   01.07.2015