ÜRGÜP ALTI KAPILI TÜRBE

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

XIII.Yüzyılda yapılmış Selçuklu dönemi eserlerine bölgemizde sıkça rastlamak mümkündür. Bunlardan birisi de Ürgüp Şehir Merkezi’nde bulunan Altı Kapılı Türbedir. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kültür envanterinde kayıtlı olan türbe, Ürgüp şehir merkezinde Ürgüp Lisesi bahçesindedir.

Ürgüp Ortaokulu öğrencisi iken türbenin kenarlarında epeyce dolaşmış, içinde kimlerin mezarı olduğunu epeyce merak etmiştik. Yaklaşık 700 yıldır sağlam yapısı ve taşların özelliği sebebiyle kendisini korumuştur.

Türbenin dıştan görünüşü

Altı Kapılı Türbe, Selçuklular Dönemi'nde kimliği bilinmeyen bir komutanın eşi ve çocukları için yapılmıştır. Türbenin Altı penceresi bulunmaktadır. İsmini de bu pencerelerden aldığı anlaşılmaktadır. Bir anne ve iki kızına ait olan ve XIII. yüzyılda yaptırıldığı sanılan “Altı Kapılı Türbe”, altı cepheli, her cephesinde kemerli pencereli ve üstü açıktır. Halen Ürgüp Lisesi bahçesinde bulunmaktadır.(Ürgüp Dergisi sy; 53)

Ürgüp şehir merkezinde, Ürgüp Lisesi bahçesinde yer alan Altı Kapılı Türbe’nin 13. yüzyıl Selçuklu dönemi eseri olduğu ve Bir anne ve iki kızına ait olduğu bilinmektedir. Üstü açık ve adı üzerinde altıgen planlıdır. Bir cephesindeki kapı ve diğer cephelerinin tümünde pencereler bulunur. Kapı ve pencereler üzerinde Selçuklu dönemine özgü kemerler vardır.

Altı Kapılı Türbe’nin iç görünüşü

Tarih araştırmacısı Pars Tuğlacı’ya göre, Türbe XIII YY.da Kadı Kalesi’nin uçbeyi, karısı ve kızları için yaptırılmıştır. Düzgün kesme taştan altıgen planlı bir türbedir.( Pars Tuğlacı, Osmanlı Şehirleri, Milliyet Gazetesi Yayınları,1985 İstanbul)

Ne yazık ki turizm bölgesi Ürgüp’te turistlerin hiç de haberdar olmadığı ve uğramadığı bir türbe konumundadır. Turizm şirketleri sadece bölgedeki Selçuklu eserlerini gezdirmek ve tanıtmak amacıyla özel bir tur düzenlemeyi neden düşünmezler acaba?