Ürgüp neden Davos olmasın‏
  • Davos, rahmetli Özal la birlikte ülke gündemimize giren  İsviçre’nin doğusunda, dünya ekonomik forumunun yapıldığı  bir kasabadır.Davos-Platz ve Davos-Dorf adlı iki köyden oluşur.
    1160 ve 1213'e ait tarihsel belgelerde Davos'tan söz edilir. Bu yıllarda kasabada Romanş dili konuşan bir halk yaşıyordu; 13. Yüzyılda buraya, Valais 'nin yukarı kesiminden gelen ve Almaca  konuşan bir halk yerleşmiştir.Yani bilinen en eski tarihi belgeleri  bin yıla varmıyor.
    Nevşehir'in 20 km doğusunda olan Ürgüp Kapadokya Bölgesinin en önemli merkezlerindendirTarihsel süreç içerisinde çok sayıda isme sahip olmuştur. Bizans Döneminde Osiana (Assiana), Hagios Prokopios; Selçuklular Dönemi'nde Başhisar; Osmanlılar zamanında Burgut kalesi; Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren de Ürgüp adıyla anılmakta..Tarihi  izleri ise M.Ö 5000-4000 yıllarına iner.
    Yüzlerce butik otel,pansiyon  ve onlarca büyük otellerin bulunduğu, nerdeyse her saat başı uçak inen havaalanlarına sadece  dakikaların içinde bulunduğu saat dilimleri kadar yakın olduğu ,onlarca bankanın  ve kargo firmasının bulunduğu,her bütceye uygun resturantların nerdeyse günün her saati hizmet verdiği , dağ ve kış turizmi açısından son yılların en popüler kayak merkezi olan Erciyes kayak merkezine sadece 1 saat mesafede olan ve ülkemizin tam ortasında  bulunan bu güzel ilçemiz neden her yıl farklı bir tema ile toplanan ve Zirve halini alan Forum toplantılarının yapıldığı  bir Davos olmasın?
    Yüzlerce  ülkeden, binlerce   karar verici, şirket üst düzey  yöneticisi, sanatçı, bilim adamı, sivil toplum kuruluşu üyesinin katıldığı . Dünyanın bütün tanınmış simalarının yüzlerce küresel tartışma gerçekleştirildiği bu kasaba İsviçre’nin Davos kasabası yerine neden Ürgüp olmasın?
    Başarı, hayal kurma ve cesaret ister…
    Sağlıcakla Kalınız.
    Ömer NAİR