En önemli ibâdetlerden biri olan gusül abdesti ile bilinmesi gereken konuları sizler için derlerdik.

NAMAZ ABDESTİ NASIL ALINIR? GUSÜL NEDİR?

Sözlükte gusül (gasl ve gusl) “bir şeyi su ile yıkamayı”, fıkıh ilminde ise “bütün vücudun temiz su ile yıkanması şeklinde yapılan hükmî temizlik işlemi”ni ifade eder. Fıkıhta abdeste küçük temizlik, abdest almayı gerektiren hallere küçük kirlilik (hades-i asgar), gusle büyük temizlik, guslü gerektiren hallere de büyük kirlilik (hades-i ekber) denilir. Guslün Türkçe’deki bir başka adı da boy abdestidir.

GUSÜL ABDESTİ NASIL ALINIR?

Gusletmek isteyen bir kimse, banyoya girmeden ”Eûzü- Besmele” çeker ve sol ayağı ile banyoya girer.

“Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” diye niyet eder.

Niyetten sonra öncelikle elleri ve avret yerlerini yıkar ve temizler.

Bedenin herhangi bir yerinde kir ve pislik varsa onu temizler. Pislik ve kirlerden temizlendikten sonra Namaz abdesti alır. 

(Abdest Nasıl Alınır? tıklayınız…) Namaz abdestinden sonra ağzına üç kere dolu dolu su alır ve her defasında ağzını boğazına kadar gargara yapmak sûretiyle çalkalar (Oruçlu ise boğazına su kaçmamasına dikkat eder).

Sonra burnuna üç defa su çekerek burnunu temizler, buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır. Daha sonra bütün vücudunu kuru yer kalmayacak şekilde yıkar. Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi hususuna dikkat edilmelidir.

Önce başa, sonra sağ omuza ve sol omuza üçer defa defa su döker. Ayak altında su birikmişse çıkarken ayaklar yıkanır. Daha sonra sağ ayak ile banyodan çıkar.

GUSÜL (BOY) ABDESTİ NASIL ALINIR? 



Bu haber mihraphaber.com'dan alınmıştır.