İlimiz Nevşehir’inde içinde bulunduğu Kentsel dönüşüm, bugün 33 ildeki 150 kamu binasının yıkımıyla başladı. İlk kazma Başbakan Erdoğan'ın katılımı ile gerçekleşecek törende vuruldu.

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Van depreminden sonra ''İktidarı kaybetme pahasına yapacağız'' dediği kentsel dönüşüm, İstanbul Esenler'de verilen start ile başladı.

 

Başbakan Erdoğan çeşitli illerden canlı bağlantı ile yıkımların startını verdi.

 

Başbakan Erdoğan Esenler'deki dönüşüm töreninde konuşma yapıyor...

 

TOKİ ile örnek model ortaya koyduk. Biz burada CHP'li belediye var yapmayalı AK Partili belediye var yapalım. Biz böyle bir şey yapamayız, böyle bir şey olmaz. Türkiye'nin her yerini geliştirmek için elimizden gelen tüm çabaları sarfedeceğiz.

 

Van'da deprem oldu orada BDP'li belediye var diye oraya yardımları ağırdan mı aldık, tam tersine var gücümüzle bölgeye tüm yardımları ulaştırdık.

 

Son Van depremi bizi çok ciddi adımlar atmaya itti. Bugün ise o adımlara start vermek için burdayız. Geçtiğimiz Mayıs'ta afet altındaki alanların dönüşümünü gerçekleştirebileceğimiz yasayı çıkarttık. Bu yasa ile çok önemli işler gerçekleştireceğiz.

 

Yeşil alana çok önem veriyoruz. İstanbul'da mezarlıklar haricinde neredeyse yeşil alan kalmadı. İnşallah Esenler'de yıkılan yerlerin yerine yeşil alanlar yapılacak.

 

Yıkılacak çürük yapılar yerine sağlam sağlıklı konutlar yapılacak. Çıkarttığımız yasa ile bunu gerçekleştireceğiz.

 

Vatandaş bizden hangi yerde konut isterse vereceğiz, burdan istiyorsa burdan başka bir projeden istiyorsa o projeden...Parasını istiyorsa parasını vereceğiz...Ama bize karşı koyarsa yıkıp geçeriz. Çünkü bizler yarın buralar bir depremde yıkılırsa bize niye karşı koymadınız sorusunu duymak istemiyoruz.

 

Biz bundan sonra yara sarmak için uğraşmayacağız, bundan sonra yara almamak için uğraşacağız. Bu proje bugüne kadar başlatılmış en büyük imar projesidir.

 

İsteyen vatandaşımız riskli evini kendisi yıkıp yapmak istiyorsa ona parası yoksa kredi vereceğiz. Kiraya çıktığında kira yardımı yapacağız. Ama o çürük hali ile orada kalmayacak ve kalmayacaktır.

 

Vatandaşlarımızın bir kısmı bu işin altından kalkamayabilir. Dönüşümün olduğu bölgelerde 3'te 2 çoğunluk aranacak. Yuva yıkmak amacımız değil, huzurlu yuvalar inşaa etmeyi planlıyoruz.

 

Lütfen yıkılma riski olan yapılarınızı tespit ettirin.

 

Biz bu proje ile sağlıklı yeşil alanlar ve parklar da yapmayı planlıyoruz.

 

Gecekonduların çarpık duvarları arasından dünyaya bakmak farklıdır, mimarisi düzgün bir yapıdan dünyaya bakmak farklıdır.

 

İnşaat firmaları dünya markası haline geldi. Şu anda dünyada inşaat alanında Çin'den sonra ikinci sıradayız. o yüzden firmalarımıza bu konuda güveniyoruz. İnşaat sektörü bu büyük dönüşümü gerçekleştirecek alt yapıya sahip.

 

10 MİLYON TL'LİK ÇEK

 

Başbakan Erdoğan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu'ya evi yıkılacak vatandaşlara kira yardımı yapılması için 10 milyon TL'lik bir çek takdim etti.

 

6 BİN 500 BİNA YIKILACAK

 

Çalışmalar 33 kentte aynı anda başlayacak ve 6 bin 500 binanın yıkımı gerçekleştirilecek.

İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa'nın aralarında bulunduğu 33 ilde, yıkılacak kamu binaları arasında, karargah, emniyet müdürlüğü hizmet binası, ilköğretim okulu, devlet ve kadın doğum hastanesi, sağlık ocağı ve lojmanlar yer alıyor.

Uygulamaya, ilk etapta İstanbul gibi birinci derece deprem kuşağında bulunan yerlerden başlanılacak.

Türkiye için dönüm noktası olacak kentsel dönüşümde ilk yıkımlar; Adana, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bitlis, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzurum, Gaziantep, Hakkari, Hatay, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Kırşehir, Kocaeli, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sinop, Tekirdağ, Tunceli ve Van'da yapılacak.