Nevşehir'in Uçhisar, Ortahisar ve Göreme kasabalarıyla Avanos ilçesinde yer alan ve özellikle çocukların yoğun ilgi gösterdikleri At Çiftlikleri, Çocuklara Özel Eğlence Dolu At Binme Eğitimi imkanı sağlıyor. Hafta sonlarını iple çeken çocuklar Atlı Turlara katılarak At Binme Eğitimi alıyorlar. Nevşehir'in Uçhisar kasabasında ki bir at çiftliğinin Eğitimcisi Bilal Baş, Ata binmek çocukların gelişimini hızlandırıyor ayrıca  "Ata binince hem ruhsal hem de fiziksel olarak rahatlayacaksınız“ diyor. 

Gerek sosyal gerek sportif anlamda her yaş grubuna hitap eden, Kapadokya bölgesinde doğayla iç içe bir spor imkanı sunan at çiftlikleri böyle bir niteliğe sahip. Buraya gelip atlarla ilgilenebilir, onları sevebilir, çocuğunuzun henüz erken yaşta duyarlılığa sahip olmasını sağlayabilirsiniz.


Şimdi sizlerde Nevşehir'de uzman eğitmenler eşliğinde biniciliğinizi geliştirip çocuğunuzla beraber sosyal aktivitelere katılabilirsiniz.

Küçük yaşlarda ata binmenin faydalarını, “Liderlik vasfının gelişimi, at üzerinde denge ve kontrolü sağlayarak vereceğiniz kararın doğruluk yüzdesini artırır” diye anlatıyor Bilal Baş. İçine kapanık, özgüveni düşük çocukların 1 aylık eğitim sonucu bambaşka bir bireye dönüştüğünü gözlemlemiş uzman eğitmen. Eğitimin verildiği yaş sınırı ise oldukça düşük; çocuklar 6 yaşından itibaren haftada bir ya da iki defa at binmeye başlıyor. Öncesinde de at sevgisini aşılamak için tanışmalar gerçekleşiyor ki ileride zorluk çıkmasın. 
 
‘Binicilik diğer sporlardan pahalı değil’
 
İnsanlardaki genel algı atlı sporların pahalı ve elit olduğu yönünde. At Eğitimcisi Bilal Baş bu yoruma katılmıyor: "Eğer size ait bir at yoksa, profesyonel anlamda sportif faaliyetlere katılmayıp yalnızca hobi olarak binicilik yapıyorsanız diğer sporlardan pahalı olduğunu ileri sürmek yanlış olur. 
 
Bilal Baş eğitim sürecini ise şu şekilde açıklıyor: "Verilen dersler ortalama 30 dakika sürüyor. Bir atı tek başınıza kontrol edebilecek kapasiteye erişmeniz için 5-6 defa binmeniz gerekir. Biz buna 'kendinden utanmayacak şekilde at binme' deriz ki bu da ortalama bir sene civarıdır. 
 
Kapadokya Bölgesindeki at çiftlikleri bünyesinde küçük yaştaki çocukların eğlenebileceği, binicilikle ilgili temel hareketleri öğrenebileceği -oturma, denge, uyum sağlama- merkezleri de mevcut. Ayrıca çiftliklere gelen misafirler, özel seyisler eşliğinde verilen bakım hizmetinden ve piknik imkanlarından faydalanabiliyor. 
 
Fiziksel ve ruhsal olarak rahatlıyor
 
Bilal Baş "Binicilikte bacak adalelerinizi pres yaparak sıkıştırıyorsunuz ve bu gücün etkisini görüyorsunuz. Bu dayanıklı bir vücuda sahip olmanızı sağlıyor" diyerek işin fiziksel boyutuna dikkat çekiyor.
 
‘Atların duyusal iletişimi çok yoğun’
 
Bilal Baş'ın söylediklerine göre, ABD’de belirli enstitüler tamamen bilimsel temele dayanarak atların depresyon başta olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini ortaya koymuş. "Binici doğru teknikleri uygulayıp atlara o şekilde yaklaşırsa karşılığını da görüyor. Bir nevi ayna gibi. İyiyseniz iyi, kötüyseniz kötü karşılık görürsünüz. Mesela ortalama 30-35 kilo civarında olan bir çocuk 400-700 kilo arasındaki bir ata bindiği zamana aradaki muazzam farkı kabul eder ve ona göre davranır. Atını yönetmeyi öğrenir, onu benimser... Büyümeye başladığı zaman kötü alışkanlıklara da bulaşmaz ki atıyla arası bozulmasın. Şaka yapmıyorum gerçekten de at o kadar duyarlı ki en ufak bir şeyi algılayabilir.”

Kentlerde modern yaşamla birlikte, Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya yolculuğunda yol arkadaşlığı yapan atlarla kurduğumuz dostluk geride kaldı. Oysa atların, özellikle gelişim çağındaki çocukların fiziksel, psikolojik gelişimlerine son derece katkı sağlayan ve sosyal faydaları saymakla bitmeyen çok özel canlılar olduğunu belirten binicilik eğitmenleri, at binmenin faydalarına dikkat çekiyor.


Günümüzde biraz da pahalı bir spor sayılan at binmenin fiziksel, psikolojik ve eğitime yönelik faydaları bulunduğunu belirten binicilik eğitmenleri, atların çocuklar ve yetişkinler üzerindeki faydalarını şöyle sıralıyorlar:

At binmek ne sağlar?


Denge gelişimi: At hareket ederken binicinin dengesi sürekli olarak bozulur ve yeniden dengeyi sağlama teşebbüsünde, binicinin kaslarının kasılması ve gevşemesi gerekir. Bu egzersiz derindeki kasları uyarır ve geliştirir. Atın üçboyutlu ritmik hareketi yürüme hareketine benzerdir. Bacak ve gövde kaslarına ritmik hareketler öğretir. Binici at üzerinde farklı pozisyonlarda oturarak farklı kas gruplarını çalıştırabilir. Atın durdurulması ve yeniden yürütülmesi, hızının ve yönünün değiştirilmesi bu tip faydaları arttırır.

Kas gelişimi: At binmek bir egzersiz olsa dahi bir eğlence olarak algılanır ve bu nedenle eğlence süresi ne kadar uzar ise egzersize bağlı kas gelişimi o yönde artacaktır.

Koordinasyon, refleks ve motor sinir sistemi gelişimi: At binmek, attan istenilen tepkileri almak için çok fazla koordinasyon gerektirir. At, binicinin her hareketine derhal karşı tepki verdiğinden, ne zaman doğru komut verdiğinizi bilmek kolaydır. Bir atı kontrol ederken, örneklenmiş hareketlerin tekrarlanması refleksleri hızlandırır ve motor sinir sisteminin planlanmasına yardımcı olur.

at-kapali-manej-gidahattiBağların ve kasların esnemesi: Bir atın üzerinde oturmak yakınlaştırıcı kalça kaslarının gerilmesini gerektirir. Bu ata tırmanmadan önce ön-gerilme ile gerçekleştirilir ve kas gerilmesi önce dar bir ata binen binicinin, giderek daha geniş bir ata binmesi ile artmaya devam eder. Binici ata üzengisiz oturduğu için yerçekimi ön taraftaki kasların gerilmesine yardımcı olur. Binici atın hareketlerine karşı dik oturmaya teşvik edilirken karın ve sırt kasları gerilir. At üzerindeki rutin egzersizlerin sonucu olarak ve yuları tutmak ve kullanma işlemi gerçekleştirilirken kol ve el kasları gerilir.

Eklemlerde Artan Hareket Aralığı: Binicinin ata bindikçe hareket aralığı artar. Hareket aralığı ayrıca ata binme ve attan inme, ata sarılma, ata tımar etme hareketleri ve ders sırasındaki egzersizler ile artar.

Gelişen Solunum ve Kan Dolaşımı: Normal olarak ata binmek bir kardiyovasküler egzersiz olarak kabul edilmese dahi, atın koşması ve yürümesi solunumu ve kan dolaşımını arttırır.

Sindirim Sisteminin Gelişimi: Tüm egzersiz türleri gibi, ata binmek de iştahı açar. Sindirim sistemi canlandırılır ve sindirme etkinliği artar.

Duygusal Bütünleşme: Ata dokunmak, dokunma duyularını canlandırır. Atın hareketi, yönünü ve hızını değiştirmesi ile vestibüler sistem de uyarılır. Bir ahır ve çiftlik ortamındaki çeşitli kokular da koku alma sistemini uyarır. Atı kontrol etmek için göz kullanılır. Bir çiftlikteki çeşitli sesler de işitme sisteminin uyarılmasına neden olur. Bu duyuların tümü birden birlikte çalışır ve ata binme hareketinde entegre olur.

Psikolojik Faydalar:

Mutluluk Hissi: Ata binmek çocuklarda eğlenceli bir etkinliktir. Mutluluk hissi yüz ifadelerine yansır.

Kendine güven duygusu: Kendisinden çok daha büyük ve güçlü bir hayvanı kontrol etme becerisi, çok önemli bir kendine güven duygusu kazandıran unsurdur.

Eğitime Yönelik Faydalar:

Okuma gelişimi: Bir insanın okumaya başlamadan önce şekiller, boyutlar ve hatta renkler arasındaki farklılıkları tanıması gerekir. Bu farklılıklar, at üzerinde, oyunların ve aktivitelerin bir parçası olarak daha kolay öğretilebilir. Öğrenmek binicilik dersinin bir parçası olduğunda daha az direnç gösterilir. Parkurda oluşturulacak işaretler sayesinde harfler öğrenilebilir ve sözcükler ayrı ayrı okunarak aynı şekilde kelimelerde öğretilebilir. Çıkış, tehlike, dur işaretleri içeren oyunlar vb., okumak dahil önemli hayat becerilerinin öğretilmesinde yardımcı olur.

Matematik gelişimi: Atın attığı adımlar, parkurda bulunan nesneler ve hatta atın kulakları ve bacakları sayılarak sayma becerisi öğretilir. Oyunlar vasıtası ile toplama ve çıkarma öğretilir. Kavramlar oyunlarla öğretildiği için öğrenmeye karşı direnç daha azdır.

Sosyal Faydalar:

Arkadaşlık: Ata binmek tek başına yapılan bir aktivite gibi görünse de gruplar halinde gerçekleştirilir. Biniciler ortak bir at sevgisini ve ortak binicilik deneyimini paylaşırlar ve bu paylaşım bir arkadaşlık oluşturmak için iyi bir temeldir.

Saygının ve Hayvan Sevgisinin Gelişmesi: Atlar büyük ölçüde bakım ve ihtimama gereksinim duyarlar. Bir süre sonra biniciler hayvanlara yürekten bağlanırlar. Onlara karşı ilgileri artarken bakımını da yapmayı öğrenirler. Önce atın ihtiyaçlarını karşılamayı öğrenirler.

Artan deneyimler: Binicilikte kazanılan deneyim türleri sonsuzdur. Ata sarılmaktan ve onu tımar etmekten at sürmeye, at gösterilerine gitmekten atın bir parçası olmaya kadar, binici sürekli olarak deneyim kazanır ve gelişme gösterir.

Atlı Tur'dan yine muhteşem bir aktivite ve eğitim programı!

Çocuklar için keyif dolu bir gün, eğlenceli bir eğitim programı hazırlayan Atlı Tur Eğitmeni Bilal Baş Uçhisar'da bulunan tesisinde sizleri misafir etmekten mutluluk duyacak...


At binerken eğlenen çocuklar aynı zamanda at binmenin en ince ayrıntıları öğrenecek, bilinçli ve keyifli bir tura çıkacak!

Atlı Tur ile olan işbirliğimiz sayesinde bu muhteşem at binme eğitimi ve workshop programı uygun fiyatlarla karşınıda.

İyi eğlenceler dileriz...

Nevşehir'de Çocuklara Özel Eğlence Dolu At Binme Eğitimi