Nevşehir'de her yıl olduğu gibi bu senede Nisan ayı sonu Mayıs ayı başı itibari ile birlikte kışlık çömlek peyniri için hazırlıklar başladı. Kente geleneksel hale gelen peynir sezonu için peynir bütçesi ayıran vatandaşlar Özellikle Urfa bölgesinden gelen inek, keçi yada koyun peynirlerinin satışı başladı. 

Karataş Peynir Kuruluşu Saray Peynir firma yetkilisi Muammer Karataş, "Nevşehirli Vatandaşlarımız kış hazırlıkları için özel olarak sipariş verdikleri peynirlerden kilo kilo alarak evlerinde çömlek peyniri yapımı için çalışmalarına başladılar" dedi. 

Nevşehir'de Çömlek Peyniri nasıl yapılır?
Üreticiden alınan peynirler yıkanır ve süzdürülür. Suyu iyice süzülen peynirler elinizle ufalanır. Ufalanan peynirler su sızdıran şeker çuvalına doldurulur. Çuval üzerine bir ağırlık konup peynirde kalan suların iyice süzülmesi sağlanır. Bu süre peynirin miktarına göre değişir. Suyu iyice süzülen peynir, çuvalından büyükçe bir kaba alınır ve yeniden ufalanıp tuzu yetersizse tuz ilave edilir . Avanos bölgesine ait özel çömleklere oldukça sıkı bir biçimde doldurulur. Bu işlem çok önemli hava boşluğunun kalmaması lazım yoksa bozulmalar başlar. Çömlek küplerine sıkıca basılan peynirin üzerine bir miktar tuz serilir. Çömlek Ağzına ilimizde ölü toprağı yada mezar toprağı denen Bir avuç kil toprağı eklenerek yapılan özel çamur küpün ağzına kapatılır ve üzerine düzgünce yayılır.  Bir ağırlık basıp sıkıca sarılır. Yenecek zamana kadar soğuk bir yerde bekletilir. Günümüz Nevşehir'de özellikle hışır dediğimiz ince pomza taşların içerisinde evin en serin bölgesine çömlekler ters çevrilerek gömülür. Sonbahar mevsimiyle birlikte çıkartılır. Nevşehir çömlek peyniri her sabah kahvaltısında tabakları, eşsiz kara fırın pidelerini süslerken bazende işleme ( Gözleme - Bazlama) , Börek yada yufka arasında lezzetle yenir. Yada Nevşehir simidi olarak bilinen Bensimedle çömlek peyniri yanında analamızın topladığı ot ve çay gel keyfim gel... Afiyet olsun. Nevşehir çömlek peyniri yapımının püf noktaları: Genellikle hazır alınan taze peynirler suda bekletilerek dinlendirilir ve acısının çıkması sağlanır. Sudan çıkartılıp süzüldükten sonra elle parçalanır ve tuzlanır. Sonrasında hava almayacak şekilde çömleklere basılır. Çömleğin ağzı çamurla ya da hamurla sıkıca kapatılır. Bu çömlekler kilerde hazırlanan dere kumundan toprağa ters olarak gömülür ve en az bir ay kadar bekletildikten sonra kullanılır. Tulum peynirine benzemekle birlikte rengi daha koyu tonludur.  İnek ve koyun taze peynırının 3/2 yaglı 3/1 yavan peynir parçalanır bez torbalara konur üstüne de agırlık konarak 2-3 gun suyu sızdırılır sonra kaya tuzu konur ve harmanlanır, çömleklere sıkı sıkı bastırılı çömleğin azına don yağ dökülür yağ donduktan sonra naylon ve bır bezle kapatılır iple baglanır ,bölgede kayadan oyma yarı nemlı ambarlara nemlı kuma çömleklerın baş kısmı ters gelecek şekılde kuma gömülür ,bu peynır Mayıs ayında yapılır Ekim ayı gibi yenmeye hazır olur. Peynır tüketılecegı zaman kumdan çıkartılır bagladımız bez ve naylon çıkartılır çömlek suda yıkanır agız kısmına döktügumuz don yağ atılır çıkan peynırının çok lezzetlı bır tadı vardır kahvaltıda ve yemeklerde kullanılır. Özellikle iti dediğimiz kısmı antibiyotik görevi görüdüğünden oldukça sağlıklıdır.