Babası kendisi doğmadan annesi de doğduktan sonra ölen yetimler yetimi bir peygamberin bize bıraktığı önemli bir mirastır yetimler…
Nevşehirimizde Askıda Yardımlaşma Derneği'nin tesbit ettiği yaklaşık 400 yetim çocuk var. Dernekten yapılan açıklamada; "Bunlar bize Allah’ın emanetidir. gücümüz nispetince yetime sahip çıkmak için çalışacağız. Sizde bize katılmak isterseniz gelin beraber güzelliklere imza atalım" çağrısında bulundular.

İlimiz Nevşehir'de Valilik, İHH derneği, Askıda Yardımlaşma Derneği ve Acıgöl Kaymaklığının öncülüğünü yaptığı çok önemli çalışmalar yapılıyor. Ama yeterli mi tabiki değil. Onları tüm şehir olarak kucaklayıp, başlarını okşayıp sahip çıkmalıyız... 

Yetimin sahibi Allahtır peki ya Yetimin sözünün sahibi?

– Hz. Ebu Hüreyre (R.A)’dan bildirildiğine göre Rasulullah (S.A.V) şöyle buyurmuşlardır: “Kendi yetimini veya başkasına ait bir yetimi gözetip kollayan kimseyle ben cennette şöyle yanyana bulunacağız.” Hadisi bize aktaran Malik bin Enes peygamber (S.A.V)’in yaptığı gibi işaret parmağıyle orta parmağını gösterdi. (Müslim, Zühd 42)

Yetimlerin duası ömrümüzü bereketlendirir
Rabbimiz Kur’ân-ı Kerîm’de çeşitli ayetlerde yetimlerin koruyup gözetilmesini emrediyor: “Yetime karşı kahretme! (Kötü muâmelede bulunma!)” (ed-Duhâ, 9) “...Yetimlerin haklarını vermekte tam adâleti gözetin. Yaptığınız her iyiliği, Allah mutlaka bilir.” (en-Nisâ, 127)

Yetim, babasından yoksun kalan çocuk demektir. Ergenlik yaşına gelmeden babasını kaybeden erkek ya da kız, zengin ya da fakir çocuklara yetim denir. İslam hukuku açısından yetimler hem şahısları hem de malları açısından velayet/koruma altına alınır. Yetimlerin kişisel veya mallarıyla ilgili işlerini veli/vasi yürütür. Kur’an-ı Kerim’de yirmiden fazla yerde yetimlere özel ilgi ve koruma gösterilmesi istenmiş, haklarının korunması için ayrıntılı sayılabilecek hükümler belirlenmiştir. Günümüzde doğal afetler, savaşlar, trafik kazaları vs. sebeplerden dolayı pek çok çocuk yetim ve öksüz kalmaktadır. Buna benzer bir şekilde yıkılan yuvalardan arda kalan ve kimsenin sahiplenmediği, bir başına kalan, sokağa terk edilen çocuklar da yetim kabul edilebilirler.