Nevşehir sofralarında bahar mevsiminde eksik edilmeyen otlar doğadan büyük bir titizlikle toplanıyor. Nevşehir'de kadınlar, havaların ısınmasıyla kırsal kesimlerde yetişmeye başlayan yabani otları toplamaya başladı. 

Nevşehir'de Bahar Mevsimi ile Birlikte Doğada Kendiliğinden Yetişen ve Şifa Kaynağı Olarak da Gösterilen Yenebilen Bitkileri Toplayan Kadınlar Tatlı Bir Telaş Yaşıyor. 

Özellikle yol kenarlarında yada tarlalarda yaygın olarak yetişen bu otların mevsimi geçmeden toplanması için harekete geçen kadınlar, ellerindeki poşetlerle kendilerini tatlı bir telaş içerisinde buluyor. Bu damak tadını bilen hanımlar Nevşehir ve çevresinde yetişen madımak,turp otu, arap saçı, ebegümeci, radika, kenker gibi baharın başlangıcı ile ortaya çıkan birbirinden güzel otlar topladılar. Bu otların nasıl toplanması gerektiği, nasıl pişirileceği ile ilgili de bir birlerine bilgi aktaran kadınlar güneşli bir bahar gününde birlikte doğada olmanın da tadını çıkardı.

Nevşehir de Eski kuşak insanların gıda maksatlı tüketim yapmış olduğu bu bitkilerin tüketimine, günümüzde de devam edilmekte. Nevşehir de doğada rahatlıkla bulunabilen: ebegümeci, ısırgan otu, kuzu kulağı, akkız (şevketi bostan), hardal otu, acı ve tatlı hindiba, turp otu, arapsaçı, cipez (azma), istifno, zoha otu...bir de, içinde bütün bunların ve daha kim bilir nelerin bulunduğu karışık ot öbeği. Şimdi yarım ekmek alıp bahçeye çıkma zamanı, biraz tuz istenirse limon ilavesiyle bir öğün geçiştirebilinir.. Her sene Bahar geldiğinde boş tarlalarda yol kenarlarında elinde torbalarla yerden ot toplayan kadınlar belirir.   Yeşil otlara dair bilgisi ‘nane, maydanoz, dereotu’ndan öte gidememiş şehir çocuklarını alıp Nevşehir pazarının içine bırakın ve gün sonunda her birini, ellerinde adını ilk kez duydukları ot demetleriyle, birer uzman olarak toplayın. Öğretmek gerek aslında...  Zehirli olanlara aman dikkat...! Otları ninelerimizden öğrendik. Yenilebilir otları tanımak, onlara yakışan pişirme şeklini bulmak, hangi derde deva olduğunu anlamak için kaç asır geçti kim bilir? Kaldı ki bugün bile birçoğumuz, “Aaa!” diyoruz, “O ot da yeniyor muymuş?” Eskiler bu otlarla yufka ekmek arası yada pişirerek ne leziz yemekler yaparmış....Peki, şu günlerde sofralarını hangi ot yemekleri süslüyor Nevşehir de Hanımların? “Şimdi asma yaprakları büyüyor. Bol kekik, taze soğan ve maydanozla sararız, dolma yaparız. Ebegömecinin de yaprakları epey büyüdüğü için sarması yapılabilir. Kabak çiçeğini de tazeyken alabilmek için pazara sabah erkenden çıkarız, taç yapraklarını koparıp içini pirinç, maydanoz ve soğanla doldururuz. Enfes olur.” Ot toplamak hazine aramaya benzer Tabiatta kendiliğinden yetişen, şifalı ve lezzetli otlar aramak, hele o otlar kırk derde deva olduğu söylenen ‘Sarmaşık’ otu gibi dikenli bir çalılığın içindeyse, hazine bulmuş gibi sevindirebilir insanı. Aslında ot toplamak bir tür bahar etkinliğidir ve kimileri yemeğini sevmese de sırf o arama ve bulma heyecanı için bu etkinliğe katılır. Bu anlamda ot toplamayı balık avlamaya da benzetebiliriz. Önemli olan orada bulunmak ve bir noktaya yoğunlaşabilmektir. Ne diyelim afiyet olsun.

İşte Nevşehir'de doğal olarak yetişen o otlardan bazıları;

Bu bitkiler şöyle sıralanıyor:

Efelik, yemlik, kuşkuş, madımak, kırşavık, ebemgümeci, göbelek, karamık, kuşburnu, alıç, ahlat, kurmut, dağ elması, sivle dikeni, ardıç çayı, ayva yaprağı çayı, ayva kabuğu çayı, kekik, tapan, gıdıman, dedem sakalı, fiğ, engil, çörten, sirken, ısırgan otu, sarı öküz yemliği, kangal, kenger, deve dikeni, sütleğen, pelit, kavak mantarı, çayır mantarı, öküz gözü, kuzu kulağı.

Nevşehir'in Bağımsız Güncel Haber Sitesi FİBHABER.COM Nevşehir'in ilk ve en çok izlenen haber sitesi...