Nevşehir de bu günlerde kime sorsanız Herkes ''ya boğazlarım çok pis yanıyor'' diye geziniyorken kafalarda acaba Nevşehir de soğuk algınlığı salgınımı var sorusunu getiriyor.

 

Görünen o ki tedbir alınmadığı için Herkes birbirinden kapıyor herhalde?

 

Hasta hasta işe yada okula gelen vatandaşlarımız öğrencilerimiz yüzünden böyle galiba.

Tavsiyemiz mutlaka Doktor kontrolü için hastaneye gidip sonrada iyi bir yatıp dinlenmenizi tavsiye edebiliriz. Soğan,Sarımsak mevsim meyveleri nane limon sıcak içecekler içerek temiz ve havalandırılmış odanızda yatıp terleyip dinlenerek bu hastalığı atabilrisiniz ama özellikle kimseye bulaştırmamaya ve kimseden bu şifayı kapmamaya özen göstermelisiniz.

 

 

Nevşehir de salgın Gripal Enfeksiyon ve soğuk algınlığına dikkat.

 

' GRİP SALGININA DİKKAT ''

Nevşehir de grip salgını var. Şu günlerde hastanelerin acil servislerine Sağlık Ocaklarına grip ve soğuk algınlığı şikayeti ile çok sayıda gelen olduğu gözleniyor. Özellikle çocuklarda grip salgınının yaygın olduğu görülüyor. Okula giden çocuklar nedeniyle salgın giderek daha da fazla yayılıyor gibi. Salgına karşı uyarılar var. Grip aşısı bunlardan birisi. Ayrıca gripli çocukların bir süre okula gelmemesi öneriliyor.

Soğuk Algınlığı Salgınına Yakalanmayın!

Gün içinde değişen hava sıcaklığı, yağmur sonrasında hızla açan güneş ve güneşin batmasıyla bir anda başlayan serinlik, sonbahar mevsimini “soğuk algınlığı” mevsimi haline getiriyor.

 

Özellikle okul veya iş yerleri gibi toplu yaşam alanlarını paylaşan kişiler arasında hızla yayılan ve bulaşıcı olan soğuk algınlığından korunma yollarını bilmek, tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibi olmak kadar önem taşıyor.

 

Tedavide burnun açık tutulması önemli

Soğuk algınlığı tedavisi için mümkünse en azından bir iki gün istirahat edilmelidir. Bol ılık sıvı tüketilmelidir. Ihlamur, adaçayı, nane, limon çayları bunun için idealdir. Mandalina, portakal, havuç, greyfurt gibi meyveler ve her türlü sebze bolca yenmelidir. Oda nemli olmalıdır. Örneğin, kalorifer peteklerinde su kapları bulundurulabilir. Halsizliği ve kırgınlığı alması ve burun tıkanıklığının giderilmesi için antigribal ilaçlar, burun açıcı ilaçlar alınabilir. Soğuk algınlığına bağı komplikasyonların önlenmesinde özellikle burnun açık tutulması önemlidir. Tedavide antibiyotiklerin yeri olmadığı gibi iyileşmeyi de geciktirir.  Antibiyotik ancak üzerine bakteriyel bir başka enfeksiyon eklendiğinde doktorun önerisi ile kullanılabilir. Soğuk algınlığında aspirin de kullanılmamalıdır.

 

Soğuk algınlığından korunmak için…

Soğuk algınlığında, tedaviden daha önemlisi hastalanmadan önlem almaktır. Yani hastalığın bulaşmasını engellemektir.

Bunun için;

Sonbaharda grip aşısı yaptırabilirsiniz.

Dışarıdan geldiğinizde ellerinizi sabunla yıkamalı ve bunu çocuklarınızın da alışkanlık haline getirmesini sağlamalısınız.

Soğuk algınlığı olan kişilerle yakın temastan kaçınmalısınız.

Hapşırır veya öksürürken kâğıt mendil ile burnunuzu ve ağzınızı kapatmalısınız.

 

Kış aylarında bol sıvı almalı ve beslenmenize özen göstermelisiniz.

Sigara içmemelisiniz.

Özellikle kaloriferli evlerde yatak odasındaki nem oranını normal sınırlar içinde tutmalısınız.

Küçük çocuklar, yaşlı hastalar, şeker hastalığı, kanser veya diğer sistemik hastalığı olan kişilerin soğuk algınlığına karşı daha dikkatli olması gerekir. Bu hastalar kendilerinde soğuk algınlığı belirtilerini görmeye başladığından itibaren vakit kaybetmeden doktora başvurmalıdır.