Nevşehirli olmak ve Nevşehirli bir hemşerimizi nasıl tanırsınız köşemizin bu hafta sonu ikinci bölümüyle sizler için zevkle okuyacağınız bir yazı dizisi hazırladık.Özellikle Gurbetteki Nevşehirli hemşerilerimizin yoğun istekleri üzerine  Nevşehir’den resimleride sizlerle paylaşıyoruz.Keyifli okumalar…

 Övünmekte Haklıyız Çünkü Nevşehirliyiz…

Nevşehirliler pratik zekaya sahiptirler, hazır cevap ve ikna kabiliyeti yüksek  olan insanlardır.Ayrıca misafir seven misafirperver, inançlı,içinde Allah korkusu taşıyan, vatanını milletini bayrağını ezanını seven Nevşehir ismine plakası 50 ye aşık bir Anadolu insanıdır.

 

Nevşaardir didikleri,Üzümdür Yidikleri,Pek Hoşuma Gidiyor Abaaa Nörüyon Guzumm Didikleri :))

Güzel yurdumun güzel insanlarıdır.

Nevşehir muhteşem bir zenginliğin yanında muhteşem özellikleri de bünyesinde barındıran insanlardır anadolu insanı. tüm mütevaziliğine rağmen, yakından baktığınızda pür insandır. derindir, yalnızdır, hüzünlüdür, yiğittir, diğerkamdır, naziktir, cömerttir...

 Övünmekte Haklıyız Çünkü Nevşehirliyiz…

Birliğine dirliğine kültürüne bağlı büyüğüne saygılı hürmetkar küçüğünü seven koruyucu insanlardır.

misafirperverdir, candandır, doğaldır... iyi niyetli, yardım sever, vatanımızın en sağlam taşları onlar. emek, yoksulluk, sıcaklık ve huzur hepsi bir arada doğasının saflığı kadar temiz, toprağının verimliliği kadar vericidir. sahip olduğu tek somun ekmeğini paylaşacak kadar toktur.

onunde saygi ile egilmek istedigim insanlardir.

 

- aza kanaat eder, olunca verir olmayınca şükreder.

 

- bir ekmeği olsa ikiye bölüp yarısını sana verir.

 

- devlet ne kadar hata yaparsa yapsın her şeyi sinesine çeker.

 

- ananı, bacını ve her şeyini gönül rahatlığıyla bu insanlara emanet edebilirsin.

 

- askerine, öğrencisine, polisine evladı gibi merhamet gösterir.

 

- evinde lezzetli bir yemek pişse komşusuna da götürür.

 

- başın dara düştüğü zaman hep yanında olur, kıymet verir.

 

- devlet büyüklerine karşı hep saygılıdır, sevgi duymasa bile.

 

- dinine, milletine, vatanına, toprağına aşk derecesinde bağlıdır.

 

- inanılmaz bir sağduyusu vardır, pek yanlış karar vermez.

 

- bir şehit haberi gelse yüreği dağlanır, kendi derdi bilir.

 

- küçük şeylerle mutlu olmasını bilir.

 

- affedicidir, kin tutmaz(istinalar kaideyi bozmaz)

 

- elleri nasırlı, gönlü geniştir.

 

- misafiri başüstünde ağırlar, rahatı için azami dikkat gösterir.

 

daha sayamadığım nice özellikleri bünyesinde bulundurur Nevşehir insanı. kurban olayım sizin o nasırlı ellerinize. bu yüksek bir bilinç bu ne yüksek bir asalet. size layık olamayan yöneticiler inşallah sizin değerinizi anlar, ağlar ve gereğini yapar.

 

-Bugün market alışverişinden eve dönerken elimde baya bir yük vardı. bunu gören yaşlı teyze;

 

-arabaynan geleydin gurban olduğum, niye eziyet ediyon gendine.

+ev zaten yakın teyze bişey olmaz sağolasın.

-haa iyi o zaman.

 

işte Nevşehir insanı budur. candan, yürekten, sevecen ve merhametli.

 

Nevşehir  insanının en çok korktuğu ve endişe ettiği şeylerden birisi, kendisinin asla tasvip etmediği kimi söz ve davranışlarının açığa çıkması, başkaları tarafından görülmesi ve duyulmasıdır. bu nedenle "âlem duymasın" ya da "el âlem ne der" benzeri deyimleri çok sık kullanır ki; bu onun mahcubiyet dolu ruh halini aksettirir, ister istemez onun davranışlarına yansır ve "âlem duymaması" için sürekli olarak kendisini disiplin altında tutar.

 

Ürgüplüsü,Avanoslusu,Arapsunlusu,Dobadalı,Avcılarlısı,Yuvalisi,Özkonaklısı,Göynüklüsü,Sarılarlısı,Karasenir,Kozaklılısı,
Derinkuyulu,Suvermezli,Kuyulutatlarlısı,Özyayla,Balcin,Tatlarin,Hacıbektaşlısı,Sulusaray Kavak Mustafapaşalısı,Göre Çat Nar Uçhisarlısı, Karacaören, İnallı, Tepeköylüsü, Kanlıca, Kalecik,Aksalur, Kaymaklılsıı, Karapınar,Yazıhüyük, Özlücelisi,Çakıllı, Doğala,Karacaşarlısı,…Kısaca Nevşehirle bütünleşen Kapadokyası ile görselleşen insanıyla güzelleşen yurdum insanı,Ertaş, Hırka Hasan Kahveci dağıyla  her tarafı buram buram Ana dolu kokan Nevşaarlısı insanlarıyla mükemmel pişkin toprakların olgun anlayışlı sevecen şen yardımsever insanlarının mekanıdır.

Hacıbektaşı,Kılıç Aslanı,Hasan Dedesi Damat İbrahim paşasının yaşadıkları topraklarına ayak basıp yaşadıkları kutsal toprakladır Nevşehir…

 

-Abari …

 

-nörüyon?

 

-nörüyüm.

 

-anan nörüyo?

 

-nörsün

 

- baban nörüyo?

 

- nörsün o da

 

-abaaam…

 

-Vay gurban olduğum :))

 

-gadasını aldığım.

 

 

İşte bu tip, samimi, temiz, yüreğiyle saf içten,cömert-yürekli-yiğit-delikanlı,mert,yufka yürekli,itaatkar,anasına babasına bağlı büyüğene saygılı delikanlı adamlardır Nevşehirliler.  Nevşehirli olunmaz, Nevşehirli doğulur.Bu nedenle Nevşehirli olmak büyük bir ayrıcalıktır.