Hele hele yeni kuşaklar beklide bir daha bizlerin tattıkları bu lezzetleri hiç tadamayacaklar.

İşte burada en önemli konu bu kültür ve değerlerimize sahip çıkmak korumak ve yaşatmak…

Temmuz Ağustos ayının gelmesi ile birlikte toplanmaya başlayan meşhur Nevşehir Üzümlerimizin bir kısmı kurutularak kuru üzüm olarak kışa saklanır,bir kısmı yine pekmez kaynatılır,hoşafı suyu ile kan yapıcı kuvvet verici bir ilaçtır üzüm.Ama başka vilayetlerde pek bilinmeyen Üzüm Turşusu yine sadece Nevşehir  ve çevre yörelerde yapılır.Ürgüp,Göynük,Karaburna,Sulusaray,Çat,KAracaşar,Özkonak,Ortahisar,Göreme,Uçhisar gibi tüm Kapadokya bölgesinin vazgeçilmezidir.

Üzüm turşusu Genellikle Parmak üzümünden de yapılır.Üzüm Turşusu geçmişten Geleneksel Osmanlı Mutfağının unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olarak azda olsa halen bölgemizde güz döneminde hazırlanılarak yapılıyor.

Üzüm turşusu,başka vilayetlerde pek bilinmez.üzüm turşusu dendiğinde tuzlu bir tat tahayyül ederler ama yediklerinde de hayal kırıklığına uğrarlar.bilenler bilir.genelde parmak üzümünün tanelerinden yapılır.esas salkımlar hevenklere asılıp kışın ortalarına kadar muhafaza edillip tüketilir.

Üzüm turşusu Kapadokya'da yaygın bir lezzet.
(Şimdi o unutulmaz sofralarımızın unutulmaz lezzetlerini bir hatırlayalım.Fotoğraflara gözatabilirsiniz..)

Malzemeler

1 kg yeşil üzüm (kabuğu kalın ve salkımı seyrek olanları tercih edin), tuz, 500 ml (2 su bardağı) doğal üzüm sirkesi.

Yapılışı

Üzümleri yıkayın, iyice süzdürün. Tencerede tuzlu su kaynatın. Üzümleri kaynar suya batırıp, pörsümemeleri için hemen çıkarın. Haşlanan üzümleri kavanoza yerleştirin, kavanozların üzerini sirke ile tamamlayın. Temiz bir taş ya da kiremit koyarak turşuyu bastırın, kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Hem ekşi hem tuzlu hem de tatlı tadı ile çok özel olan bu turşuyu 40 gün bekletip istediğinizde servis yapabilirsiniz.