2019 yılında kısa sürede önemli hizmetlere imza attıklarını söyleyen Arı, “Bunlar daha başlangıç. Şehrimize değer katacak, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artıracak daha nice projeleri gerçekleştireceğiz.” dedi.

2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya, Belediye Başkanı Rasim Arı’nın yanı sıra AK Parti İl Başkanı M.Rauf Yanar, Belediye Başkan Yardımcıları,  birim müdürleri, Merkez İlçe Başkanı Ferit Yiğitarslan, Gençlik Kolları Başkanı Ahmet Dolaşmaz, Kadın Kolları Başkanı Ayşe Bilgiç, gazeteciler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve mahalle muhtarları katıldı.

Toplantıda 2019 yılı içerisinde tamamlanan ve devam eden projeler hakkında bilgi veren Başkan Arı, yıl içerisinde altyapıdan, üst yapıya, kültür ve sanat etkinliklerinden çevreye, ağaçlandırmadan sokak hayvanlarına, istihdamdan turizme, spordan ulaşıma kadar birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini belirten Arı, belediyenin mali yapısı ve hayata geçireceği projelere ilişkin bilgiler verdi.

Nevşehir Belediyesi, Nevşehir Belediyesi Personel A.Ş ve Nevşehir Belediyesi Turizm ve Spor A.Ş olarak 22 mahalledeki 110 bin vatandaşa hizmet etmenin gururunu yaşadıklarını belirten Başkan Arı,  ‘Yenilenen Şehir Nevşehir’ için hep birlikte gece gündüz demeden çalıştıklarını vurguladı.

‘ALTYAPI HAMLESİ SÜRECEK’

Göreve gelmeden önce Nevşehirlilere şehirde hem fiziksel hem de zihinsel değişimi gerçekleştireceğine dair söz verdiğini hatırlatan Arı, bunun için şehirdeki fiziksel değişime altyapıdan başladıklarını ve yaz aylarında gerçekleştirilen yatırımlarla kısa sürede şehrin çehresini değiştirdiklerini kaydetti.

‘Adeta çağ atlatarak, 1. Lig seviyesine çıkartacağımız ve turizm merkezi haline getireceğimiz şehirde öncelikle fiziksel yapıyı değiştirmemiz gerekiyordu.’ diyen Başkan Arı, bu nedenle şehrin en önemli sorunlarından biri olan altyapı konusunda önemli adımlar attıklarını söyledi.

Arı, “Altyapı yatırımları bir belediye başkanı için en riskli işlerden bir tanesidir. Genellikle tavsiyede bulunanlar ‘Aman ha altyapıya girmeyin. Üstüne bir cila çekin şehri insanlara güzel gösterin’ diyordu. Ancak bu ne vicdani ne de ahlaki. Ayrıca ne halka ne de hakka verilecek hesabın karşılığı değil. Her zaman ilk önce hakka sonrasında da halka hesap vereceğimiz düşüncesiyle ve mutlak manada bir gün gerçek hesaba çekileceğimiz için bize emanet edilen şehrin altyapısını toparlamak ve düzeltmek zorundaydık. Çünkü biz bu şehri turizme açmayı hedefliyoruz ve altyapısı olmayan bir şehri turizme açıp üst liglere çıkartamayız.” dedi.

‘SU SORUNU ÇÖZÜLÜYOR’

Yaz aylarında gerçekleştirilen altyapı çalışmaları ile birlikte Mustafa Parmaksız, Saatçi Hoca, Lale Caddesi, Meteris Meydanı, Belediye Caddesi, Tahmis Caddesi, Ada Sokak, Hastane Caddesi ve Keçeciler Caddesi’nde 50 yıldır kullanılan, kullanım itibari ile aşınmaya uğramış olan içme suyu boruları değiştirilerek vatandaşımızın güvenilir ve sağlıklı su kullanımına imkan sağladıklarını açıklayan Arı, daha sonra bu bölgeleri sıcak asfaltla taçlandırarak vatandaşlara konforlu bir ulaşım sağladıklarını söyledi.

Şehir merkezinde yağmur yağdıktan sonra sokak ve caddelerde yaşanan su birikintisi problemini ortadan kaldırmak için altyapı çalışması yapılan bölgelere yağmur suyu hatlarının da çekildiğini ve bu bölgelerde yeni yaya kaldırımlarının imalatının gerçekleştirildiğini ifade eden Arı, ‘Yaptığımız çalışmalarla şehir merkezinin çehresini değiştirdik’ diye konuştu.

2020 yılı içerisinde altyapı hamlesini sürdüreceklerini açıklayan Arı, yaklaşık 40 Milyon Liralık bir yatırım ile şehrin önemli bir bölümünde alt yapının tamamen yenileneceğini açıkladı. 2020 yılı içerisinde altyapı ve sıcak asfalt çalışması gerçekleştirilecek olan bölgeleri paylaşan Arı, “Dev bir altyapı hamlesi daha başlatıyoruz. Şubat ayında bunun ihalesini gerçekleştireceğiz. Bugüne kadar Nevşehir Belediyesi’nde ve Nevşehir’de yapılan en büyük ihale olacak. Birinci aşamada 25 Milyon lira civarı ikinci aşamada ise  15 Milyon Lira daha ilave ederek toplam 40 Milyon Liralık bir altyapı yatırımı yapacağız. Bunun içerisinde Koçacay, Yunus Emre Caddesi, Kasaplar Çarşısı, Yavuz Sultan Selim Caddesi, Diriliş Meydanı ve İstiklal Caddesi var. Bu bölgelerimizin hem altyapısını tamamen yenileyeceğiz hem de sıcak asfalt serimi gerçekleştireceğiz.” şeklinde konuştu.

Yapılan altyapı çalışmaları ile birlikte şehrin içme suyu probleminin önemli oranda çözüldüğünü ancak bunu yeterli görmediklerini ve bu problemi tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediklerini vurgulayan Arı sözlerini şöyle sürdürdü;

“Yıllık biz şehre 11 milyon metre küp su veriyoruz. Geri dönüşü ise 5,5 milyon metre küp. Yani 5,5 milyon metre küp su kaybımız var. Bu su kaybı kayıp ve kaçaklardan oluşuyor. Bu şehirde kaçak olamayacağına göre tamamı bunun kayıp. Bu kaybın iki sebebi var. Bunlardan bir tanesi ana hatlardan gelen büyük isale hatları ikincisi de şehre verdiğimiz ara hatlar. Şehirde yaptığımız çalışmalarla bunu belli bir noktaya getirerek çözdük. Altyapıda uzun yıllardır kullanılan boruların önemli bir bölümünü değiştirdik. Şimdi ikinci yatırımla bunu tamamen ortadan kaldıracağız.  Böylelikle su problemimizi kökten çözeceğiz. Bununla da yetinmeyip bir yandan yeni su kaynaklarımızı şehre kazandırırken  bir yandan da su depolarımızın kapasitesini artırıyoruz. Mevcut su sorunumuzun çözümü adına su depolarımızın inşâsı başlatılmış olup, depolarımızın kapasitesini 9.500 tondan 24.500 tona çıkardık.”

‘BİRLİK VE BERABERLİK VURGUSU’

Kazandırılan hizmetlerin şehirdeki birlik ve beraberlik ortamı sayesinde gerçekleştirildiğini ve bunu sürdürmek için de kararlı olduklarını vurgulayan Arı, şehrin tüm dinamiklerinin ortak hareket ettiği sürece çözülemeyecek hiçbir sorunun olmadığına inandığını yeniledi.

Arı, “Birlik beraberliğinizi sağladığınız zaman şehrinizde çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Bu birlik ve beraberlik ilk önce siyasette olması gerekti. Beraberinde bu şehirdeki sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla oluyor. Yani şehrin tamamı aynı duyguyu hissettiği ve aynı heyecanı yaşadığı andan itibaren şehrin güzelleşmemesi, var olan sorunların çözülmemesi mümkün değil. O yüzden biz ilk önce siyaseten birliği, kardeşliği ve kardeşlik hukukunu sağlamış olduk. İl başkanımızla, milletvekillerimizle, belediye başkanlarımızla şehre hizmetle mükellef ve yükümlü olan herkesin ilk önce şehrini düşünen, kendi bireysel menfaatini, ikbalini ve istikbalini 2. plana atıp tek yumruk olan bir tavır sergilemesi lazımdı ve şu anda hamdolsun bunu sağlamış bulunuyoruz. Bunu sağlayınca da hizmetler beraberinde geliyor.” dedi.

‘ŞEHRİMİZİN KADERİNİ DEĞİŞTİRECEK’

‘Nevşehir’in kaderini değiştirecek’ dediği Nevşehir Kalesi ve Etrafının Turizme Açılması Projesi’nin hızla sürdüğünü ifade eden Arı, yeni yılın ilk günlerinde bununla ilgili önemli gelişmelerin yaşandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 8 Ocak 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak kale bölgesinin ‘Yenileme Alanı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Arı, kale etrafının Nisan ayında bir bölümünün turizme açılacağını müjdeledi.

Kale bölgesi için yurt içinden ve yurt dışından birçok önemli yatırımcı ile görüşmelerin sürdüğünü belirten Arı, bölgede bulunan Meryem Ana Kilisesi ve Çan Kulesi gibi birçok önemli tarihi yapının da restorasyonu için çalışmaların başladığını duyurdu. Arı şöyle konuştu;

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesi’ne göre, Nevşehir Kalesi ve çevresini kapsayan bölge, ‘Yenileme Alanı’ olarak belirlendi. Kale bölgesinde fiilen devam ettirdiğimiz çalışmaların hukuki altyapısını da tamamlayarak koşar adımlarla yürüyeceğiz. Şuanda İngiltere, Katar ve Türkiye’den 9 ayrı büyük firma 1 katrilyonun üzerinde bir yatırım için birbirleri ile yarışıyor. Burada yap-işlet-devret ve hasılat paylaşımını gerçekleştireceğiz. Çok önemli bir aşamayı atlattık. Allah’ın izni ile göreceksiniz bu iş bu şehrin kaderini değiştirecek. Nisan ayında bir bölümünü turizme açıyoruz ve ilk meyvelerini almaya başlayacağız.  Kültür Turizm Bakanlığı ile birlikte yürüttüğümüz ‘Kale Restorasyonu’ isimli projemizde hedefimiz orijinal yapıyı korumakla birlikte etrafının da turizme açılmasını sağlayarak Nevşehir’i ‘Marka Şehir’ haline getirmek noktasında çalışmalar başlatıldı. Bu anlamda koruma amaçlı imar planı ihalesi yapıldı. Bölgede bulunan Meryem Ana Kilisesi, Çan Kulesi, Damat İbrahim Paşa Okulu ve Mescit restorasyonuna başlandı. Belediyeler istihdam oluşturma merkezleri değil ama istihdamın önünü açmak ve istihdama katkı sağlamada da önemli görevlerimiz var.  Bizim temel amacımız bu şehri turizmin merkezi haline getirmek. Şehir merkezinin turizmden aldığı sıfır payı yukarılara çekmek istiyoruz. Bunun için de şehir merkezinde 1 Milyon turist hedefliyoruz.”

‘BELEDİYENİN MALİ YAPISI’

Toplantıda Nevşehir Belediyesi’nin mali durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Arı, 2019 yılında bütçesi fazla veren Nevşehir Belediyesi’nin aynı zamanda yüksek tahakkuk-tahsilat oranıyla önemli bir başarıyı yakaladığını söyledi.

Arı, “Belediyemizde hem insan hem de para kaynağını kontrol altına alacağımızı söylemiştik. Beraberinde de bu şehrin hiçbir ferdi ile aramıza duvar örmeyip mesafeleri sıfırlayacağız demiştik. Mali hizmetler bizim açımızdan son derece önemliydi.  2019 yılında bizim görevi devraldığımız ana kadar 37 milyon liralık bir harcama vardı. Bizim 2019 yılının sonuna kadar harcadığımız para da yaklaşık 12 Milyon Lira. Belediyemizde 2017 yılını yaklaşık 18 milyon lira eksi bütçeyle kapatmışız, 2018 yılında 9 milyon lira eksi bütçe ve 2019 yılında 10 milyon 500 bin Lira bütçemiz fazla vermiş. Türkiye’de şu anda bir benzeri yok. Birçok belediye eşit bütçe oluşturamazken hamdolsun şu anda belediyemizin kasasında paramız var. 2019 yılında 156 milyon lira tahakkuk eden alacaklarımıza karşılık 147 milyon 365 bin lira tahsilat gerçekleştirilmiş. Tahakkuk-tahsilat oranımız yüzde 94,41. Bu gerçekten büyük bir başarı. Nevşehir Belediyesi’nin 2017 yılında yüzde 48, 2018 yılında yüzde 45 olan Bütçe Tahmini Gerçekleşme Oranı ise 2019 yılında yüzde 73,68. Bu gerçekleşme oranı Türkiye ortalamasının çok çok üzerinde bir rakam. İnşallah 2020 yılında bu oranı daha yukarılara çıkartacağız.“ şeklinde konuştu.

‘ARI’DAN YENİ MÜJDELER’

Açıklamalarının son bölümünde su ücret tarifesinde yapılacak olan indirimden, otopark ücretlerinin düşürülmesine, kentsel dönüşüm projesinden çeşitli konularda müjdeler veren Başkan Arı,

“Cemrelerin son düşüş tarihine kadar, masrafların arttığı kış döneminde hemşehrilerimizin bütçesine küçük bir katkımız olması için suyu yüzde 15 ucuz tarifeyle vereceğiz. Karasoku Kentsel Dönüşüm Projesi 1. Etabına 31 Mart tarihinden önce başlıyoruz. Türkiye’de örnek bir kentsel dönüşüm projesi olacak. TOKİ’nin vizyon projelerinden biri olan ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan projeyi burada gerçekleştireceğiz.  Şehir merkezindeki otopark problemini çözmek için de gerekli adımları attık. Yakın zamanda katlı otoparklarımızın yapımına başlıyoruz. Bu yapılıncaya kadar ise şehir merkezinde yeni bir ücretli otopark düzenlemesi başlattık. Bu bile şehir içi trafiği önemli ölçüde rahatlattı. Otopark işletmesini belediyemiz şirketi aracılığı ile yapıyoruz. Burada 50 gencimize istihdam olanağı sağladık. Nevşehirli gençlerimiz buradan evlerine ekmek götürüyor. Otoparklarımızda ilk saati 3 lira sonrasındaki saatler için ise 4 lira ücret tarifesi belirlemiştik. Şimdi onda da indirime gidiyoruz ve ilk saatin sonundan itibaren 4 lira olan ücretlendirmeyi de 3 liraya çekiyoruz. Şirketimiz bünyesinde kuracağımız Buklet Fabrikası ile de ilk etapta 50 kadınımıza istihdam olanağı sağlayıp ilerleyen dönemlerde bu sayıyı daha da arttıracağız. “ dedi.

2020 yılı içerisinde şehir merkezindeki okulların taşınarak kent meydanı yapılması, yeni istihdam olanakları, yeni stadyum ve spor merkezleri, turizm yatırımları, sosyal, sportif ve kültürel etkinlikler gibi birçok konuda şehirde önemli gelişmelerin yaşanacağını söyleyen Arı, şöyle konuştu;

“Bunlar sadece bir başlangıç. Attığımız adımların meyvelerini asıl 2021 yılında toplamaya başlayacağız. O zaman şehirdeki güzelliklerin daha da arttığını, finansal ve ekonomik açıdan daha yukarılara çıktığını, sanatın, kültürün, sporun her alanda yaygınlaştığı, şehirleşmenin tahmin edilemeyen ve hayret edilen düzeyde geliştiği, şehrin ekonomisinin daha yukarılara çıktığını hep birlikte müşahede edeceğiz.”