Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu kısaca, UNESCO’nun, 1972 yılındaki toplantısında, “Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme” kabul edilmiştir. 14/04/1982 tarih ve 2658 sayılı Kanunla bu Sözleşmeye katılmamız uygun bulunmuş ve 14/02/1983 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.
Sözleşmenin amacı, bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen evrensel değerlere sahip kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda bu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak ve çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan, kültürel ve doğal değerlerin yaşatılması için gerekli işbirliğini sağlamak.
2016 yılı itibariyle, dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kayıtlı 1052 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 814 tanesi kültürel, 203 tanesi doğal, 35 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıklar.

Bakanlık, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün sorumluluğu altında yürütülen çalışmalar sonucunda, ülkemizde, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne 16 adet varlığın alınması sağlandı. Bunlardan, 14’ü kültürel ve 2’si de hem kültürel hem de doğal miras olarak UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildi.
Göreme Milli Parkı ve Kapadokya ise 1985 yılında hem kültürel hem de doğal miras olarak listeye alındı.

Göreme Milli Parkı ve Kapadokya Bölgesi kapsamında, Göreme Milli Parkı, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı, UNESCO Dünya Miras Listesine kaydedildi.