T.C. Ziraat Bankası AŞ ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dahil Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar 03/01/2020 tarihli 30997 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı.

          01/01/2020 – 31/12/2022 dönemini içine alan Kararın kapsamına giren üretim ve yatırımlara aynı zamanda faiz indirimi de uygulanacak.

           KİMLER FAYDALANACAK;

  1. Gerçek ve tüzel kişi üreticiler
  2. Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişiler
  3. 1163 Sayılı Kanun Kapsamındaki Tarımsal Amaçlı Kooperatifler
  4. Tarımsal amaçlı üretici birlikleri
  5. Lisanslı Depo yatırımı yapacak Kamu kurum-kuruluşları ile bunların iktisadi teşebüssleri
  6. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü

    KREDİ İÇİN YATIRIM KONULARI NELER
  1. Büyükbaş/Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği-Besiciliği ve kapasiteleri ile uyumlu yem bitkisi üretimi
  2. Modern basınçlı sulama sistemleri kurulumu
  3. Sözleşmeli üretim yaptıran gerçek/tüzel kişilerin sözleşmeye konu ürün ile aynı yada farklı konulardaki tarımsal üretimler

    KARAR KAPSAMINDAKİ ÖNEMLİ UYARILAR
  1. Kredi üst limitleri karara ekli tabloda belirtilmiş olup bu miktarı aşamaz.
  2. Daha önce kredi ertelenmesinden faydalanılmışsa, ertelenen kredilere ilişkin riskler göz önüne alınır.
  3. Krediye esas varlıkların kredi tutarı üzerinden sigorta ettirilmesi zorunludur. Krediye konu ürünler için herhangi bir afetin meydana geldiğinin tespiti halinde erteleme veya taksitlendirme yapılacaktır. Yapılacak erteleme için %25, taksitlendirme için ise %20 faiz indirimi uygulanacaktır.
  4. Üretim konusuna göre, 500 bin lira ile 50 milyon lira arasında değişen üst limitteki krediler için yüzde 25-75 oranında faiz indirimi yapılacak. Özellikli kriter olarak belirlenen şartları sağlayan üreticiler, ek olarak yüzde 10 faiz indiriminden faydalanabilecek. Uygulanacak toplam indirim oranı yüzde 100'ü aşamayacak.
  5. Tasviye olunacak alacaklar hesabında borcu bulunan üreticilere kredi açılmayacaktır. Ancak daha önce yayımlanmış Bakanlar Kurulu Kararları kapsamında borçları ertelenmiş veya yapılandırılmış olanlar faydalanabilecektir.

    Daha ayrıntılı bilgilere ulaşmak için T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ile Tarım Kredi Kooperatifi Şubeleri ile irtibata geçiniz.
     
    Cumhurbaşkanlığımız kararına ulaşmak için TIKLAYINIZ