Engelli bireylerin, sosyal hayatın her alanında karşılaştıkları sorunlar çözümlenerek üretken bireyler olarak topluma tam katılımlarının sağlanması sosyal devlet anlayışının bir gereğidir. Herkes için insan onuruna uygun bir hayat standardının sağlanmasının temel koşulu ise hizmet ve bilgi sunumunun ulaşılabilir ve erişilebilir olmasıdır. Kentsel yapılardaki fiziksel engeller, trafik problemleri hala pek çok engelli bireyin, toplumsal hayata katılımını sınırlandırmaktadır. Ülkemizde, kentsel çevrenin herkes için erişilebilir olmasını sağlamak amacı ile yasal düzenlemeler yapılmış, standartlar hazırlanmış ve bu düzenlemelerin gerçekleştirilmesinde en büyük görev ve sorumluluk yerel yönetimlere verilmiştir.

Kentsel mekânlarda toplumsal ve fiziksel çevrenin düzenlenmesi, planlama ve tasarım aşamasından itibaren, tüm insanların kullanım ve erişilebilirlik gereksinimlerini karşılayacak biçimde aşağıdaki unsurlar dikkate alınarak; 

-Açık alanlarda; rampalar, merdivenler, yaya geçitleri, taşıt park yerleri, etkinlik sahaları ve kent mobilyaları,

-Binalarda; bina girişleri, bina içi yatay ve dikey dolaşım düzenekleri,

-Toplu taşımada; taşıtlara binme / inme, duraklar, istasyonlar,

-Bilgilendirmede; yönlendirme işaretleri, hissedilebilir yüzeyler, amaca hizmet edecek şekilde dizayn edilmelidir.

Tüm insanlar için ve özellikle hareketi / görmesi / işitmesi kısıtlı bireyler için bir mekâna bağımsız erişim, fiziksel çevre ve bunların birbirlerine geçiş güzergâhlarını engelsiz hale getirilmekle ve toplumsal duyarlılıkla sağlanabilir.

İlimiz Nevşehir'de de engelli bireylerin, erişilebilirliklerini sağlamak için trafik güvenliğini de kapsayan uygulamaların sayısı artırılabilir.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği Kitabı ­

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi; TÜBİTAK Araştırma Projesi