Konuya ilişkin Nevşehir Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada;

Hayvancılık Desteklemeleri

Buzağı desteklemesi  : İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı ile 2019 yılında doğan buzağılara 350 TL, birlik üyesi yetiştiricilere soy kütüğü farkı olarak ilave 175 TL, döl kontrollü suni tohumlama yaptıranlara ilave 50 TL, Saf etçi ve kombine ırklarla 5 yaş üzeri sütçü ırkların etçi buzağılarına 600 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Düve alım desteği: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı ile En az 1 baş, en fazla 10 baş düve (manda dahil) alımına, Bakanlıkça belirlenecek düve bedelinin %40'ı kadar destekleme ödemesi yapılacaktır. Islah amaçlı süt içerik analiz desteği: Islah amaçlı süt içerik analizi yapılan ve Bakanlıkça belirlenen süt kalite kriterlerini sağlayan her bir inek için 150 TL/da baş'a kadar Bakanlıkça belirlenen miktarlarda destek ödenir.

Anaç koyun ve keçi desteklemeleri: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı ile hayvan başına 25 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Bir önceki destekleme yılındaki kuzu ve oğlakların destekleme yılında anaç koyun keçi vasfına ulaşanlarına Bakanlıkça belirlenen artış oranı tavanını aşmamak kaydıyla hayvan başına 100 TL ilave sürü büyütme ve yenileme desteği ödemesi yapılır.

Küçükbaş soy kütüğü Desteklemeleri: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı ile Anaç koyun keçilere 100 TL, Damızlık koç teke alımına 500TL yapılacaktır.

Arılı kovan desteklemesi: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı ile kovan başına 15 TL destekleme ödemesi yapılacaktır. Ayrıca Bakanlıktan üretim izni almış damızlık ana arı üreticilerine, Bakanlık kayıt sistemine kayıtlı arıcılara sattıkları damızlık ana arı başına 80 TL ödeme yapılacaktır.

Çoban İstihdam Desteklemesi: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı (100 baş ve üzeri anaç sayısına sahip işletmelere) ile çoban çalıştıran işletme başına 5.000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Besilik erkek sığır (Manda dahil) desteklemesi: İlgili Tebliğ şartlarını sağlama kaydı (200 başa kadar) ile hayvan başına 250 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Atık Desteği: Programlı aşılama çalışmaları sırasında oluşan atıklar için küçükbaş hayvan başına 150 TL, büyükbaş hayvan başına 1000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Hastalıktan ari işletme desteklemeleri: Hastalıktan Ari Sertifikasına sahip Süt sığırı işletmelerine hayvan başına 450 TL ve ayrıca onaylı Süt Çiftliği Sertifikasına sahip işletmelere buna ek olarak hayvan başına 100 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Ayrıca 2019/54 sayılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği 20/11/2019 tarihli ve 30954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Ülkemiz ve İlimiz çiftçilerine hayırlı olsun” ifadelerine yer verildi.