Artan kent nüfusu ile birlikte yaşam alanlarıyla çalışma ortamlarının ayrışması / imkanların artması / yaşam kalitesinde konfor standardının yükselmesi, insanları ulaşım araçlarını kullanmaya sevk etmektedir. Kentiçi ulaşımında otobüsler, servis araçları, taksiler ve özel taşıtlar kullanılmaktadır. Özellikle mesai saatleri giriş ve çıkışında ana hatlarda, trafikte yoğunluk ve yığılmalarla karşı karşıya kalınmaktadır. O zaman diliminde hayati görevdeki bir ambulans / bir itfaiye aracı dahi kendine yol bulmakta zorlanmaktadır. Kent merkezinde de park ihtiyacı artmakta ve esas görevi trafik akışını sağlamak olan yollar, birer otopark halini almaktadır.

Trafik yoğunluğuna çözüm yollarından biri de toplu ulaşım araçlarının tercih edilmesidir. Konunun uzmanları; toplu taşıma sektöründeki standartların toplumun beklentilerini tam olarak karşılayamamasını, özel araçların trafiğe çıkmasının nedenlerinden biri olarak görmektedir. Sosyologlar da; toplu ulaşımda karşılıklı saygı ve güven ortamının / seyahatte konfor ve zamanlama kriterlerinin önemine dikkat çekmektedir.

 Kalite standardı için veri analizlerine dayalı;

-Talepler baz alınarak oluşturulacak bir güzergâha,

-Kalkış ve varış göstergesi olacak bir zaman yönetimine,

-Yolcu sayısına göre araç sayısını belirleyecek bir hat planlamasına,

-Sürücülerin karşılaştığı riskleri ortadan kaldıracak düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır.

 

Toplu taşımanın ana unsurlarından beklenenler;

-Duraklar; yeterince büyük olmalı / oturaklı ve korunaklı olmalı,

-Araçlar; yaşlı / rahatsız yolcuların dahi rahatlıkla kullanımına uygun olmalı,

-Güzergahlar; labirent görünümlü olmamalı / kalkış-varış zamanı yaklaşık belli olmalı,

-Yolcular; kendisine ve ailesine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkasına da öyle davranmalı,

-Sürücüler; kendisine ve ailesine nasıl davranılmasını istiyorsa, başkasına da öyle davranmalıdır.

Bilimsel ve reel verilerle toplu taşıma sistemindeki kalite standardının, beklenilen / arzulanan konuma getirilmesi gerekmektedir. O zaman toplumsal toplu taşıma kültürü gelişecek ve ulaşım ihtiyacı olan bireyler, özel araç kullanımındaki maliyet yüksekliği ve otopark sorunu sebebi ile toplu taşıma araçlarını kullanacaklardır. Kalite standardı bulunan bir kentte, toplu taşıma araçları; kent içinde en kolay, en hızlı, en ucuz, en güvenli, en rahat seyahat etme imkânı sağlamaktadır.

Nevşehir ’de Trafik Güvenliği Projesi