Nevşehir Belediyesi, önemli tarihi değerlere sahip Nevşehir Kalesi bölgesinde restorasyon çalışmaları ve projeler ile kentin tarihini ayakta tutacak çalışmalara imza atıyor.

Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, Eski Cumhuriyet Mahallesindeki Rumlardan kalma Topal Ali Ağa ile de ismi özleşen ve maalesef günümüze kadar koruyamadığımız tarihi yapı "Tahtalı Kahvehane"nin aslına uygun olarak yeniden restore edileceğini müjdeledi.

Tahtalı kahvenin olduğu yerden açıklamada bulunan Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı, "Eski Cumhuriyet Mahallesinde bulunan tarihi tahtalı kahveyi yeniden imar ve inşa edeceğiz. 24 saat sanat müziği çalan, içerisinde lokum kahve ve çay içildiği bir mekan olacak. " dedi.

Ayrıca yeni bulduğumuz su tünelini de turizme kazandıracağız. Aynı zamanda aynı bölgede bulunan Çanlı kiliseninde restorasyonu yapılacak. Yine hemen yakınında ki bir dönem cezaevi olarakta kullanılan Meryem ana kiliseside restore edildiğinde burası tarih kokan muhteşem bir mekan olacak. Durmadan yılmadan bu şehir için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

NEVŞEHİR SEMBOLLERİNDEN;

Çanlı Kilise (Hagios Georgios Kilisesi)

Yapım Tarihi: 1797

Meryem Ana Kilisesi

Yapım Tarihi: 189

Tahtalı Kahve

Yapım Tarihi:

Gelin şimdi Nevşehirlilerin her zaman hafızasında yer alan bu tarihi yapıyı bilmeyenler için yeniden hatırlatalım;

Nevşehir il merkezinde bulunan tarihi "Kahvehaneler" içinde en ünlü olanlardan biri hiç şüphesiz eski Cumhuriyet Mahallesindeki Rumlardan kalma Topal Ali Ağa'nındır. Buranın müşterileri çoğunlukla mübadele (değiştirme, göç) sonrası gelen, Nevşehir'lilerin "Muhacir" olarak adlandırdıkları Rumeli göçmenleri ile buraya yakın mahallelerden gelen müdavimleri idi. Bu kahvehanenin ünü; sahibi kadar, kahvehane olarak kullanılan binanın tarihi ve mimari özelliklerinden gelmekteydi. Topal Ali Ağa'nın işlettiği bu kahvehane binası, iki katlı idi. Alt katı bakkal olarak kullanılır, üst kata bir merdivenle çıkılırdı. Bu kahvehane, ilk açılan İstanbul kahvehaneleri' nin özelliklerini taşırdı. Küçük olmakla birlikte oyun onyananlardan ayrılmış loca şeklinde bir bölmesi vardı. Bu kısma eski Osmanlı kahvehanelerindeki gibi kerevetler (sedirler) konmuştu. Buraya çıkıp oturmak isteyen müşteriler Osmanlı kültürünü yaşatmaktaydı. Müşteriler ayakkabılarını çıkararak buraya geçiyorlardı. Bu kahvehanenin adı halk arasında "Tahtalı Kahvehane"dir. İşleten Topal Ali Ağa, tam mesleğin adamı idi. Aynı semtte yine Ali adındaki bir başka şahıs tarafından işletilen kahvehane daha vardı. Fakat Topal Ali'nin kahvehanesi kadar kalabalık olmazdı. İçinde berber köşesi biraz yüksekti. Balkonunun tavanı kalemişi resimlerle süslüydü."

İşte Tahta Kahve (Eski Rum Gazinosu) (1969) — Eski Cumhuriyet Mahallesi, Merkez, Nevşehir'de...

* Nevşehir Kültür ve Tarih Araştırmaları, Sayı:17

* Kahve ve Nevşehir Kahvehaneleri, Mustafa DİNLEYEN