Toplantının açılış konuşmasını yapan TSE Nevşehir İl Müdürü Erol GÜNEŞ, 2014 yılından itibaren il sınırlarımız içerisindeki tüm idarelerle protokol imzalamak suretiyle asansör muayene ve kontrol faaliyetlerinin gerçekleştirildiği belirtilerek, asansörlü binaların bu muayeneleri her yıl yaptırmaları gerektiği mecburiyeti, 4 Mayıs 2018 tarih ve 30411 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Asansör Periyodik Kontrol Yönetmeliği”nde belirtilmekte, muayenelerini yaptırmayan binaların cezai müeyyide ile karşılaşmamaları için de her yıl süresi içerisinde TSE’ye başvurmaları gerektiği vurgulandı.

TSE olarak görevimiz, ilimizde bulunan tüm asansörlü binaların her yıl muayenelerini yaparak, ilgili belediyelerimize muayene sonucunu içeren rapor sunmaktan ibarettir. Muayene sonucu YEŞİL ise KUSURSUZ, MAVİ ise HAFİF KUSURLU, SARI ise KUSURLU ve KIRMIZI ise GÜVENSİZ anlamını taşıyan etiket asansöre iliştirilmektedir.

Yönetmelik gereğince, muayene sonucu SARI olarak gerçekleştiğinde uygunsuzlukların giderilmesi için 120 gün, KIRMIZI olarak gerçekleştiğinde ise 60 gün süre verilmektedir. Bu süreler içerisinde uygunsuzluklar giderilmezse ilgili İdare asansörünüzü mühürleyip kapatacaktır. Eğer asansörünüzün yıllık periyodik muayenesini yaptırmaz ve/veya uygunsuzluklarını gidermezseniz, bu durumda da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 1705 sayılı kanunun ilgili maddelerine göre idari para cezası ile karşılaşabilirsiniz.

TSE olarak hiçbir vatandaşımızın zor durumda kalmaması ve asansörünüzde en küçük bir kaza bile yaşanmaması adına tüm yönetici/bina sorumlusu/bina sakinleri tarafından azami hassasiyet beklemekteyiz. Tüm vatandaşlarımızdan beklentimiz, TSE belgeli bir asansör bakım firması ile yıllık bakım sözleşmesi imzalamaları ve bu firmanın düzenli olarak yapması gereken aylık asansör bakımlarının gerçekten yapılıp yapılmadığının kontrol edilmesidir.

TSE İl Müdürü Erol GÜNEŞ’in konuşması sonrasında, toplantıya katılan Nevşehir Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ramazan ULUIRMAK ve Nevşehir Belediyesinde görevli personel Hakan SAYGILI, kurumlarının yetkileri ve uygulamalarıyla ilgili firmalara detaylı bilgiler aktardılar.

Sonrasında ise TSE Uzmanlarının değişen standardlar konusunda asansör firmalarına yaptıkları sunumun ardından, karşılıklı görüş alışverişi alınması ve bir sonraki toplantının 6 ay sonra yapılması kararı alınarak tamamlandı.