Bu durum sadece trafik güvenliği ya da çevre kirliliği yüzünden değil; araçların şehir içi ulaşımda pek de kullanışlı olmamaları nedeniyle de gündemdedir. Dünya’da artık şehir planlayıcıları ve yöneticilerişehir içerisinde daha fazla araçsız mekanların oluşturulması için çaba sarf etmeye başlamışlardır.

Yapılan araştırmalar, şehirlerdeki trafiğin araç fazlalığı yüzünden günden güne yavaşladığını ve sürücülerin trafikte geçirdiği sürelerin her gün daha da arttığını göstermektedir.Batı kaynaklı bir araştırma; trafik yoğunluğu yaşanan şehirlerde sürücülerin, 365 günününyaklaşık 100 günü,bekleme yapmakla ve park yeri aramakla geçtiğini belirtmektedir.Trafik sıkışıklığı, çevre / görüntü ve gürültü kirliliği;bireysel araç kullanma isteği / toplu taşımanın istenilen düzeyde olmaması vb. sebeplerlemaalesef her geçen gün daha da artmaktadır.

Dünya’da sayıları her geçen gün artan yeni uygulamalarla şehirler araçlardan arındırılmaya çalışılmaktadır. Bu uygulamalarla şehir içinde yaya yollarının, bisiklet yollarının ve toplu taşıma kullanımının artması planlanmaktadır. Trafik seyrinin nasıl yönetileceği, konunun uzmanları tarafından tasarlanan yapısal değişimlerle, toplu taşıma rotaları yeniden düzenlenmektedir. Şehirlerde, ana arterleri birbirine bağlayan modern bir kentsel tasarım / yeni yollar ve işlevsel toplu ulaşım hatlarıyla daha konforlu bir yaşama geçiş çalışmaları yapılmaktadır.

Şubat 2019 TÜİK verilerine göre; Nevşehir’in toplam nüfusu 298 bin 339 kişi olmuştur. Nevşehir’de trafiğe kayıtlı 118 bin 934 araç bulunmaktadır. Şehrin her köşesine araçlar rahatlıkla girebilmekte; ambulans / itfaiye / güvenlik araçlarının aciliyet durumları dikkate alınmadan;her cadde / her sokak birer park alanı halini alabilmektedir.

Nevşehir’imizin trafik sorunu çözülmüş, daha sağlıklı / daha yaşanılabilir bir kent olabilmesi için; toplu taşıma araç güzergahları daha ergonomik planlanabilir, yakıt seçiciliği sağlanabilir, ulaşım çeşitliliği artırılabilir. Mekanlar,modern yöntemlerle kontrol edilerek araçların giremediği;her birey için ulaşılabilir /erişilebilir alanlar oluşturulabilir.Kapadokya coğrafyasının merkezi olanİlimizde, özellikle yeni yerleşim ve kentsel dönüşüm alanlarında, ana caddelerdenkolay ulaşılabilen şehir içi araçsız mekânlar, geleceğe yönelik şimdiden planlanabilir.

İlimiz Nevşehir'in; çağdaş, bilimsel, teknolojik, ekolojik ve ergonomik çözümlerle, örnekbir kent olması dileği ile.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği - Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 

Araştırma Projesi