Ancak özellikle yazılı ve görsel medyada çıkan okul servisi konulu olumsuz haberler / trafikte mevcut olan risk ve tehlikeler, kimi zaman velilerde / çocuklarda endişelere neden olmaktadır. Bu sebeple; okul devamsızlığı / okul terki gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Hız ve trafik güvenliğini riske sokan davranışlar dikkat çekmekte; gerek firma yetkililerinin gerekse güvenlik birimlerinin denetimlerine rağmen olumsuzluklar yaşanabilmektedir.

TÜİK verilerine göre; Türkiye'de 2018 yılında 1 milyon 229 bin 364 trafik kazası meydana gelmiş; bu kazaların sonucunda maalesef binlerce insanımız vefat etmiş ya da yaralanmıştır. Bu istatistiki veriler, okul önlerinde ve çevresinde meydana gelen kazaları da kapsamaktadır.  Özellikle okul giriş ve çıkış saatlerinde düzenli ve uygun bir servis park alanı bulunmayan eğitim kurumlarında trafik güvenliği açısından risk bulunmaktadır. Trafik kazaları, bireysel ve sosyal olarak, fiziki / psikolojik / ekonomik travmalara neden olmaktadır.

Okul servis sisteminin, sağlıklı ve düzenli çalışabilmesi için tüm taraflara görevler düşmektedir;

-Velilerin; servis görevlileri ve okul yetkilileri ile iletişim kanallarını açık tutması, çocuğunun geliş / gidiş saatlerini bilmesi önem arz etmektedir.

-Öğrencilerin; servisleri bekletmemesi, emniyet kemerini bağlaması, camdan ellerini / kafalarını çıkarmaması, olumsuzlukları ailesine bildirmesi önem arz etmektedir.

-Sürücülerin; güvenli araç kullanması, öğrencilerle / velilerle / okul görevlileriyle iletişimi, acil durum yönetimi hususunda bilgi ve beceri sahibi olmaları önem arz etmektedir.

-Eğitim kurumlarının; firma yetkilileri ile irtibatı, okul servis araçları için güvenli bir park alanı sağlaması, sürücülerle ve velilerle iletişimi önem arz etmektedir.

-Yetkililerin; servis araçlarının donanımını, sürücü ve diğer görevlilerin uygunluğunu, araçların trafik güvenliğine uygun seyrüseferini denetlenmeleri önem arz etmektedir.

25/10/2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete' de yayımlanan Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin geçici 2. maddesinin birinci fıkrasında yer alan hususların, uygulamaya geçmesi ile birlikte servisler daha da güvenli hale gelecektir.

Güvenli bir servis ortamının sağlanması için; tüm paydaşların etkin iş birliğinin ve sorumluluk kültürünün temini büyük önem arz etmektedir.

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi