Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Ardan Zentürk tarafından sunulan TV24’ün “Moderatör Gece” adlı canlı yayın programına katılarak; milli stratejik bir güç olarak ‘tohum üretimi’nin önemine değindi.

Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, eskiye göre Türkiye’de artık İsrail menşei tohumların kullanımının çok azaldığı, Türkiye’nin kendi tohumunu yetiştirmeye başladığını ancak bazı sertifikasyon sorunlarının aşılması gerektiğine dikkat çekti. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Kapadokya Teknopark bünyesinde Tohum Üreticileri ve Sanayicileri ile işbirliği içinde ‘Bitki Sağlığı Teşhis ve Analizi Laboratuvarı’ açılacağını ve bu sayede sertifikasyon konusunun da çözüme kavuşacağını belirten Rektör Bağlı, “Nevşehir için en önemli hususlardan biri patates üretimidir. Nevşehir’de bazı özel sektör kuruluşları hariç Devletin içinde yer aldığı bir analiz laboratuvarı ve tohum geliştirme merkezi yoktu. Üniversite ve Teknopark olarak girişim başlatarak Sayın Bakanımızın destekleri ile bu laboratuvarın ilk temellerini attık,  inşallah yakın zamanda da hizmet vermeye başlayacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği gibi Türkiye’nin üreticilerinin Küresel birkaç şirkete ezdirilmeyeceğinin altını çizen Rektör Bağlı, tohumun tarımsal üretimde en pahalı girdilerden biri olduğunu dile getirerek bu konunun stratejik bir milli mesele olduğuna dikkat çekti.