Karayollarında seyreden her taşıt görünür / tanınır olmak zorundadır; aksi halde özellikle hava karardıktan sonra trafik güvenliğini tehdit etmektedir. Taşıtların bilinir / görünür olması; aracın tüm vasıflarını temsil eden nizami bir plakasının, ışıklı / reflektörlü düzeneğinin olmasıyla ile sağlanmaktadır.

Özellikle hasat dönemlerinde ürünlerin, evlere / depolara / ambarlara / pazarlara sevkiyatında veya farklı amaçlarla yük taşınmasında römork takılı taşıtlar (traktörler / otomobiller / motosikletler vb.) karayollarında daha sık görülmektedir. Bu taşıtlar, yapıları gereği veya römork savrulmalarına karşı daha düşük hızla hareket ettiklerinden diğer taşıtlar bunları sollamak mecburiyetinde kalmaktadır. Bu araçların römork kısmında, lamba / reflektör düzeneğinin yetersiz ya da hiç bulunmaması ve yahut yük ile tamamen kapatılması, hava karanlığında güvenli mesafede görülememesi / çok yaklaşıldığında fark edilmesi, öngörülemeyen ve trafik güvenliğini tehlikeye sokan, sürücülerin ani davranışlar sergilemesine sebep olmaktadır. Bu araçlar, hemen arkalarında seyreden araçların sürücüleri tarafından zamanında fark edilemediğinde ise trafik yoğunluğuna bağlı olarak kimi zaman sollama mesafesi olmadığından kimi zaman da fren mesafesi bulunmadığından bir hayalet gibi aniden görülen karartıya (römorka / taşıta) maalesef çarpılmakta; maddi hasarlı / yaralanmalı / ölümlü kazalara neden olabilmektedir.

Trafikte görünür / tanınır olmak için taşıtlarda, aydınlatma / reflektör / plaka düzenekleri bulunmalıdır;

-Aydınlatma düzeneği; taşıt sürücüsünün hem gideceği yeri görmesini hem de diğer sürücülerin taşıtı / römorku görmesini sağlayan far / lamba düzeneğidir.

-Reflektör düzeneği; taşıtın / römorkun yüzeyine düşen ışığa bağlı olarak yansıyan, dikkat çekici / başkaları tarafından görülmeyi sağlayan yansıtma düzeneğidir.

-Plaka düzeneği; karayolunda seyretme yeteneğine sahip taşıtlara (otomobil / traktör / motosiklet vb.) ve eklentilerine özel rakam / harf levhası ve aydınlatma düzeneğidir.

Trafik kazalarına sebebiyet verilmemesi / yapılan hataların tespit edilmesi için, karayolunda seyreden her türden aracın, her hali ile özellikle gece görünürlüklerinin sağlanması bir keyfiyet değil mecburiyettir. Sürücülerin lambasız / reflektörsüz kusurlu araçlarla trafiğe çıkmamaları ve sorumluluk sahibi olmaları kanuni / vicdani bir gerekliliktir.

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi