Toplumda bazı bireyler; farklı düzeydeki kayıplarından dolayı sosyal hayata diğer bireyler ile birlikte eşit koşullarda tam bir katılım ve iletişim sağlayamamaktadır.

Bu konu ile ilgili 07.07.2005 tarihli ve 25868 sayılı Resmî Gazete ’de 5378 numaralı kanun yayımlanmıştır.

Bu Kanunda;

“Amaç; engellilerin temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin ederek ve doğuştan sahip oldukları onura saygıyı güçlendirerek toplumsal hayata diğer bireylerle eşit koşullarda tam ve etkin katılımlarının sağlanması ve engelliliği önleyici tedbirlerin alınması için gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak olduğu,

Erişilebilirlik; binaların, açık alanların, ulaşım ve bilgilendirme hizmetleri ile bilgi ve iletişim teknolojisinin, engelliler tarafından güvenli ve bağımsız olarak ulaşılabilir ve kullanılabilir olması gerektiği, ifade edilmektedir.”

Tüm bireyler gibi onlarda, her tür faaliyete erişim hakkına sahiptir. Bu yönde çalışmalar yapmak başta ilgililerin olmak üzere tüm toplumun sorumluluğundadır. Kanuni bir hakkı, bireylerin engelleme hakkı yoktur. Bu doğrultuda onlara;

-Yaya geçitlerinden güvenle geçebilme,

-Kamusal alanlara / tesislere erişebilme,

-Tuvaletlere sorunsuz girebilme-çıkabilme,

-Toplu ulaşımda güvenli seyahat edebilme,

-Asansörlere sorunsuz binebilme-inebilme,

-Taşıt park alanlarını sorunsuz kullanabilme,

-Bankamatik ATM’lerini sorunsuz kullanabilme,    

-Yaya kaldırımlarında sorunsuz hareket edebilme,

-Cadde ve sokaklarda sorunsuz ulaşım sağlayabilme,

-Kaldırım rampalarından sorunsuz çıkabilme-inebilme,

-Toplu ulaşım araçlarına sorunsuz binebilme-inebilme,

-Yaya üst ve alt geçitlerine sorunsuz çıkabilme-inebilme,

-Kaldırım üstü güzergâh kabartmalarını sorunsuz kullanabilme, vb. imkânı sunulmalıdır.

Unutulmayalım! En büyük engel, başkalarına engel çıkartmaktır. Her sağlam birey, günlük hayatta bir engelli adayıdır. Farklılığından dolayı, gerekli toplumsal katılım ve iletişim sağlayamayan bireylerin; hayatlarını zorlaştıracak hiçbir hal ve davranış sergilenmemelidir. Bu konuda duyarlı davranmak toplumsal bir mecburiyettir.

Proje; Nevşehir’ de Trafik Güvenliği