Nevşehir’de trafiğin daha güvenli hale gelmesine; trafik kazalarının en aza indirilmesine ve hatta trafik problemlerinin ortadan kaldırılmasına katkı sağlamak için çözüm önerileri sunmaya devam ediyoruz.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün“Yaya Güvenliği” kitabına göre;

Yürümek, tüm toplumlarda temel ve ortak ulaşım türüdür. Aslında her seyahat yürüyüş ile başlamakta ve bitmektedir. Yürüyüş; uzun bir yolculuk da olsa, yol üzeri bir mağazaya uğramak da olsa ulaşımın / erişiminbir evresini oluşturmaktadır. Yürüyüş, sağlıklı yaşam felsefesine yönelik fiziksel aktivitelere de faydasağlamaktadır. Ne yazık ki, artan bu yürüyüşler; karayolu trafik kazası riskini artırabilmektedir. Yol tasarımı ve arazi planlamasında, yayaların ihtiyaçlarının genel anlamda tam karşılanamamasının yanı sıra, motorlu araç sayısındaki artış ve kullanım sıklığının artmasına bağlı olarak yayalar, kazalara gittikçe daha fazla açık hale gelmektedir. Yayaların savunmasızlığı, trafik kurallarının yetersiz olarak uygulandığı düzenlemelerde daha da fazla olmaktadır.

Yayalarca karşılaşılan risklerin azaltılması ya da ortadan kaldırılması, önemli ve erişilebilir bir hedeftir. Diğer karayolu trafik kazaları gibi yaya kazalarıda, kaçınılmaz olarak kabul edilmemelidir.Zira bunların önüne geçilebilir; öngörülebilir ve önlenebilirdir. Yürüyüş çevresi ve yaya güvenliği arasında yakın bir ilişki vardır. Yaya altyapısının eksik olduğu ve hızlı araçlara imkân tanıyan bir ortamda yürüyüş, yaya yaralanması riskini artırmaktadır.

Yaya güvenliği önlemleri;şehrin yenilenmesine, yürüyüş ortamının geliştirmesine, yerel ekonomik büyümesine, sosyal uyuma, yüksek hava kalitesine ve trafik gürültüsünün zararlı etkilerinin azaltılmasına katkı sağlamaktadır.

Karayolları Trafik Yönetmeliği’ne göre;

Yaya yolu ( yayakaldırımı): Karayolunun, taşıt yolu kenarı ile gerçek veya tüzel kişilere ait mülkler arasında kalan ve yalnız yayaların kullanımına ayrılmış olan kısmıdır.

Yaya ve okul geçitleri: Taşıt yolunda, yayaların güvenli geçebilmelerini sağlamak üzere, trafik işaretleri ile belirlenmiş alandır.Görevli kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, ancak başka bir trafik işareti ile belirlenmiş olan yaya ve okul geçitlerine yaklaşan bütün sürücülerin araçlarını yavaşlatmaları, bu geçitlerden geçen veya geçmek üzere bulunun yayalara ilk geçiş hakkını vermeleri ve varsa okul geçidi görevlilerinin verecekleri işaret ve talimata uymaları mecburidir.

İlimizde konunun muhatapları; yaya güvenliği için tatbikî gerekli tedbirleri almaktadır. Ancak trafik güvenliğiniartırmaya yönelik alınan tedbirlerin hayata geçirilmesi, kuralların bilinmesi ve toplumsal bilinçlenmenin sağlanması ile doğrudan alakalıdır. Bir turizm kenti olan İlimizde, evrensel yaya güvenliği kurallarının, tam manası ile günlük yaşantıya yansıtılması için, tüm kurum ve kuruluşların senkronize bir uyum içerisinde faaliyet göstermesi gerekmektedir.

Ayrıca İlimizde; ilan panoları, yazılı / görsel ve sanal medyaaracılığı ile;

-Taşıt yolunun her yerinden, karşıdan karşıya geçilemeyeceği,

-Işıksız yaya geçitlerinde, geçiş hakkının mutlak yayalarda olduğu,

-Yayalara ait kaldırımların / geçitlerin kullanımının yayalara ait olduğu,

Yönünde dikkat çekici görsel bilgilendirmelerle, toplumsal farkındalık oluşturulabilir.

Kaynak: Nevşehir’de Trafik Güvenliği – Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi