Bu sorunların aşılmasında altyapı yatırımlarının ve teknolojilerinin önemli bir payı vardır. Altyapı; bir kentin / bir yerin / bir yapının, çoğu yeraltında olan elektrik / su / doğalgaz / komünikasyon / kanalizasyon vb. ile bunlara güzergâh olan yolları içine alan unsurların tümü olarak adlandırılmaktadır.

Küreselleşmenin ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle, gelişmiş altyapı sistemleri bir zorunluluk haline gelmiştir. Kentsel dönüşümlerle yeni altyapıların oluşturulması, eskimiş altyapıların değiştirilmesi gerekmektedir. Siemens firması uzmanları 2030 yılına kadar küresel gelişmeyi sağlamak için trilyon dolarlık altyapı yatırımları öngörmektedir. Altyapının güvenli ve verimli olması için; enerji dağılımını kontrol eden / yapıları akıllı hale getiren / trafik akışını düzenleyen akıllı altyapı donanımlarına ihtiyaç vardır. Bu sistemde, sensör teknolojileri altyapıyla ilgili malzemelere montajlı şekilde yer alacak; çevresindeki değişikliklere cevap verecek, kendini kontrol etme yeteneğine sahip olacaktır.  

21 yy. dijital mühendisliği ve veri uzmanlığı, kentsel altyapı için sağlıklı ve interaktif projelendirme çalışmalarını yürütmektedir. Altyapı aynı zamanda trafik güvenliğinin temelini oluşturmaktadır. Yakın geleceğin otonom sistemleri; sensörlerin kontrolleri ve yazılımlarındaki özellikleri algılayarak kullanacaktır. Entegre edilmiş dijital sistemlerle; taşıtların iletişimi / park alanları / trafik yoğunluğu vb. hizmetlerin akıllı çözümleri sağlanacaktır. Yeni nesil sistem sağlayıcılar, hizmetlerin ve ürünlerin geliştirilmesine imkân verecek, zamanda ve maliyette önemli bir verimlilik sağlayacaktır. En önemli nokta ise verilerin siber güvenliğini sağlamak olacaktır.

Günümüz kentlerinin yapılandırılmasında ve yenileştirilmesinde; geleneksel doğaçlama, yap-dene / olmadı-boz yöntemleriyle değil; 21 yy. dijital analitik yaklaşım ve simülasyon tekniklerini kullanarak, konunun uzmanı firmalardan destek alarak, bilimsel / teknolojik / ekolojik / ergonomik / inovatif teknikler ile altyapılar projelendirilmeli; gerektiğinde güncellemeler yapılabilmelidir.

İlimiz için bu hususlar ütopik değildir; Barselona 1850’li yıllarda bu kapıyı aralamış, çağın gerektirdiği güncellemeleri yapmış; 2018 verilerine göre de 32 milyon turisti ağırlamıştır. Kapadokya’nın merkezi Nevşehir için bu adımlar atılmalıdır. Batılıların ifadesiyle kültür ve tarih kokan “old town” (eski şehir) korunarak, kentsel yeniliklere kapı açılmalıdır.

Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi