Yaya öncelikli trafik anlayışı yasal bir zemine oturtulmuştur. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan; ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlayarak, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa "ilk geçiş hakkını vermesi" zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla T.C. İçişleri Bakanlığı’nca "Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın" sloganıyla 2019 yılı "Yaya Öncelikli Trafik" yılı ilan edilmiştir.

Takip mesafesi, aynı yönde / aynı şeritte seyreden iki aracın arasındaki mesafe olarak ifade edilebilmektedir. Önde seyir halinde giden aracın ani fren yapması, duraklaması veya tamamen durması durumunda, arkadaki aracın da kaza yapmadan / güvenli bir şekilde durabilmesi içintakip mesafesinin korunmasıson derece önemlidir.

“Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” fikritoplumsal hafızada maalesef tam olarak benimsenemediğinden, uygulamada aksaklıklar yaşanabilmektedir.

Bazen yaya; öncelik hakkı kendisinde diye, yaya geçidini kullanırken kaza meydana gelebilmektedir.

Bazende yaya öncelik hakkına riayet eden taşıta; takip mesafesini ayarlayamayanarkadan gelen araç vurabilmektedir.

Trafik kazaları hiçbir zaman arzu edilmeyen olaylardır. Ancak toplumumuzda, “karayollarında öncelik hakkı, her zaman taşıtlarındır” anlayışı maalesef hala hakim olduğundan trafik kazaları meydana gelebilmektedir. Yaya geçidi kazalarına engel olabilmek için;

-Toplumsal farkındalığınoluşabilmesi için tüm iletişim kanalları kullanılmalıdır,

-Yayalar, taşıtların hızını da dikkate alarak, yaya geçidini kullanmalıdır,

-Taşıtlar, her zaman öndeki araçla arasındaki mesafeyi korumalıdır.

Her insan bir yayadır; tüm Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de / İlimizde deyaya geçitlerinde kurallar dahilinde öncelik hakkı yayalarındır. Toplumsal trafik güvenliği kültürümüz bu yönde revize edilmelidir.

Kaynak: Nevşehir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Araştırma Projesi

              Nevşehir’de Trafik Güvenliği