ZERDEÇAL

Zerdeçal özellikle Hindistan ve Asya’da birçok hastalığı tedavi etmede kullanılan bir baharat. Zerdeçalı bizim için değerli kılan en önemli özelliği “Curcumin” içermesi. Yapılan çalışmalarda ise zerdeçalın faydasının içerisindeki curcuminden kaynaklandığını söylemekte.

Peki Nedir Bu “Curcimin”Ne İşe Yarar, Nasıl Tüketmeliyiz ?

  • Yapılan çalışmalarda curcuminin kandaki LDL (kötü kolesterol)’ yi düşürüp, HDL (iyi kolesterol)’yi yükseltme etkisi bulunduğu gözlenmiş. Damarlarda plak birikimini önleyici etkisi ile de kalp dostu bir baharat olma özelliği taşımakta.
  • Vücutta yağ yakımının artırılmasına yardımcı oluyor. Aşırı yağlanmanın dağılmasını sağlıyor ve fazla yağ birikimini önlüyor.
  • Metabolizmayı hızlandırıyor, sindirim salgılarını artırarak sindirime de yardımcı oluyor.
  • Kan şekerinin düşmesine ve insülin direncinin azalmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda pankreas hücrelerini iyileştirerek diyabeti önleyici etki de gösteriyor.
  • Tümör oluşumunu engelleyici, var olan tümörün ise büyümesini engelleyici etkisiyle antikansorejen etki gösteriyor. Mide, pankreas, safra kesesi, cilt, meme kanserleri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkisi kanıtlanmış.
  • Alzheimer Hastalığına karşı koruyucu ve hafızayı güçlendirmede etkili.
  • Anti inflamatuaretki göstererek vücutta iltihabın azalmasında etkili. Aynı zamanda kireçlenme ve eklem iltihabı gibi durumlarda da olumlu etkisi var.
  • Mutlulukla ilgili olan seratoinin ve dopamin hormonunun salgılanmasını artırarak antidepresan etki de göstermekte.

! Zerdeçalın etkisinden en yüksek seviyede yararlanabilmemiz için mutlaka karabiberle beraber kullanılması gerekiyor. Karabiberin içerisindeki “piperin” maddesi “curcimin” maddesinin 100 kat daha aktif hale gelmesine yardımcı oluyor.

Zerdeçalı çorbalarınıza, tavuk yemeklerinize yoğurdunuza veya sütünüzeekleyebilir veya demleyerek çayını yapıp da tüketebilirsiniz.

Birçok faydası olan bu baharata beslenmende bir şans vermeye ne dersin?

Diyetisyen Elif Şakacı