15 Temmuzdaki olaylarla ilgili daha çok karanlık nokta aydınlanınca, o gece hakkında daha net ve emin konuşa biliyoruz.
Acaba 15 Temmuzda:
1: Fetullah Gülen örgütü mü darbe yaptı?
2: Fetullah Gülen örgütü içinde mi darbe oldu?
3: Amerika mı darbeyi tezgâhladı?
4: yoksa hepsi beraber mi oldu?
Bu soruların cevabi gelecekte daha net ve kesin cevaplar bulacak.
Son günlerde daha yoğun Amerika’nın bu darbedeki rolü üzerinde durulmaktadır. Tabi ki Amerika’nın Türkiye’de bağlantıları olmadan tek başına darbe yapması mümkün değildir.
Amerika’nın 15 Temmuz darbesindeki amaçları?
1: Kürdistan devletinin kurulması: uzun zamandan beri Kürtlerin ve PYD’nin Fırat’ın doğusuna geçmesininim Türkiye’nin kırmızıçizgisi olduğu ifade ediliyordu. Bu konuda Türkiye çok net tavrını koymuştu. Ancak 15 Temmuz darbesinden sonra Türkiye iç meseleleri ile uğraşırken PYD’nın Fırat’ın doğusuna geçtiği görülmektedir. Buda Kürt devletinin kurulmasında yeni bir adım olarak görülmektedir.
2: PKK’nın son zamanlarda Kaybettiği gücü tekrar kazanması: son zamanlarda güneydoğuda PKK oldukça güç kayıp ederek büyük yenilgilere uğramıştı. Şehirlerdeki savaşlarda hem askeri, hem lojistik, tüneller…… gibi bir çok şey kayıp etmişti. Ancak 15 Temmuz darbesinden sonra güneydoğuda güvenlik boşluğunu kullanarak tekrar erzak, askeri ve lojistik yığınak yapmaya başladığı hatta TIR’larla şehirlere silah ve lojistik destek taşıdığı söylentileri mevcuttur.
3: ordunun güç kayıp etmesini sağlayarak Türkiye’yi bölgedeki ağırlığının azaltılması: ordunu Balyoz, Ergenekon senaryolardan sonra iyice güç ve moral kaybına uğramıştı. Ancak bu darbe sonrası iyice ordu yıprandı. Amerika orduyu bu senaryo içine iterek, hükûmetinde bu darbecilere karşı önlem almak zorunda olduğunu bilerek, bu senaryo sonrası ordu mecburen güç kayıp edecek oyunu oynatılmıştır.
Burada akla gelen soru: acaba Amerika bu darbe başarılı olsun diye mi yaptı?
1: Bu darbe başarılı olsaydı: güçsüz Türk hükûmeti ve ordu olacaktı.
2: Darbe başarısız olsaydı (kı bu oldu) : Türkiye hükûmeti iç meseleleri ile meşgul olup, ayrıca ordu ve güvenlik güçleri de güç kaybedecekti, ke böylede oldu
Sonuç: Amerika hazırladığı darbe senaryo sonucunda ister darbe başarılı olsun, ister olmasın istediği sonuçları elde etme planları yaparak bu darbeyi tezgâhladı.
Burada Hükümetin ve vatandaşın en önemli ve dikkat etmesi gereken bu ki Amerika’nın bu isteklerine ulaştırmasının önlemesi yönünde hareket etmesidir.