18 MART’ I ANLAMAK

Her 18 Mart günü Çanakkale Zaferini anarken, aynı gün Şehitler günü olarak Ülkemizde kutlanır. Bugün 107. yıldönümünü anacağımız Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz için anma törenleri düzenlenecektir.

İnancın, azmin sembolü olan Çanakkale Zaferini bütün yönleri ile anlamak ve gelecek nesillerimize aktarmak şanlı tarihimiz ve ecdadımıza karşı bir sorumluğumuzdur. Çanakkale Zaferi, sadece kendi tarihimiz için değil insanlık tarihinin en ihtişamlı destanıdır. Yurdumuzun her bölgesinden gelen yüzbinlerce insanın vatan evladının istiklali ve istikbali uğruna tüm dünyaya meydan okumasıdır.

  1. vatanın müdafaasıdır. Vatana sahip olmanın izzeti, onuru, kahramanlığı, şuurudur. Çanakkale birlikte olmak, vatan olmak, iman, inançla bir millet olmanın vatanı sevmenin iradesidir. Onlar bir daha dönmemek üze yola çıkanlar, menfaat çıkar, ayrılık, gayr ılık gütmeyenlerin tek dertleri vatan millet bayrak olanların zaferi. Bu destanımızla ne kadar övünsek azdır. Günümüzde ise aynı azim ve fedakarlıkları görmekteyiz en yakın örneği 15 Temmuz hain darbe girişiminde bu millet ve idarecilerimiz kefenlerini giymiş vatanını milletini bayrağını savunmuştur.

Günümüze geldiğimizde savaşın karakteristik özellikleri değişmiş, güçlülerin kendi aralarında değil kendi topraklarından uzak başka milletler havale ettikleri onları toprakları üzerinde savaşları gerçekleştirdikleri dönemleri yaşamaktayız. Savaşın karakteri değiştiği gibi yöntemleri de değişmiştir. Ülke ekonomileri, kültürleri, inançları, sanatçıları, işadamları, sporcuları üzerlerinden gerçekleştiriliyor. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. O dönemde de bunları görmüştük bir çok bölgelerden güçlü devletlerin biraya getirdiği insanların Çanakkale nin yerini bilmeyen ne için gittiğini bilmeden gelip bizlerle savaşmışlardı. Şairin dediği gibi kimi hin du kimi yamyam kimi bilmem ne?

Ülkemiz üzerinde çeşitli oyunlar oynanmakta, güçlülerin hileleri ve desiselerini her alanda görmekteyiz. Dost görünüp Terör örgütleri ile işbirliği yapanlar, ilimde sanayide teknolojide gelişmemizin önüne set koyanlar. İstikrar adalet barış için çabalarımıza set koyanlar. Çeşitli tehlikelerin içine çekmeye çalışanlar. Bunlar sadece dışarıdan gelen tehlikeler değil içimizde olanlarda, içimizden dışarı gidenlerde çanak tutunmaktadırlar.

Başkalarının mutsuzluğu üzerinden mutlu olmayız, başkalarının mutluğundan mutsuzda olamayız, bu millet bu devlet için birlikte üretmek zorundayız, bazılarını hayali ile bile erişemeyeceği noktalara bizler ilimde teknolojide sanayide ulaştıklarımızı asla küçümsemeden yolumuza devam etmeliyiz. Çünkü Çanakkale azim, irade, iman ve bağımsızlık hedefi vardı.

Tüm Şehitlerimizi ebediyete intikal eden Gazilerimizi rahmetle minnet ile anıyorum ruhları şad olsun bizlere bıraktıkları bu kutsal vatanı ayni azim il elbette kadar var olması için aynı ruhu taşıyoruz.

İhsan BİÇKİN

17.03.2022