2022 Yılında Nevşehir için Proje ve Planlar

2021 yılının bitmesine artık sayılı günler kaldı ve artık yavaş yavaş 2022 yılına giriyoruz. Peki geçen koca bir yıl neler yaptık? Neler yapmadık? Eksiklerimiz neydi? Neler gözden kaçtı? Neler yarım kaldı? gibi soruları sorup ve bu soruların cevapları ile 2022 yılı için bir yol haritası çizilmeli.

Nevşehir için ana projeleri:

1: Turizm: Nevşehir’de birçok ailenin geçimi bu yoldan sağlanıyor. Kapadokya bölgesine gelen turist sayısı olarak fazla, ancak çeşit ve konaklama gecesi oldukça düşük. Birçok yabancı turist günübirlik turlarla en fazla 1-2 gece konaklamaktadırlar.

A: Halen gece konaklama sayısının artması için bir çalışma yapılmadı ve hedef konulmadı veya yapılamadı.

B: bölgenin tahnıtımı tam anlamı ile yapılmıyor.

C: Kültür turizmi nerede ise unutulmaya başladı. Bölgede turizm, Kapadokya'ya gelip 1 gece konaklayıp, sabah balona binip ondan sonra hızlı bir bölge Tur’undan ibaret olmaya başladı.

D: Halen bölgede kongre Turizm için bir alt yapı hazırlığıda gözükmüyor.

E: Argeus Travel & Events tarafından özellikle Aydın Ayhan Güney yönetiminde bölgede düzenlenen ulusları arası Salomon Cappadocia Ultra-Trail neden ile binlerce uluslararası sporcu katılıyor. Bu organizasyon sayesinde hem bölge tanıtımı ve hem de ülkeye döviz sağlanmış oluyor. Acaba burada Aydın beye ne kadar destek veriliyor ve iş birliği sağlanıyor? Acaba bu tür etkinliklerinin artması için Aydın beyle iş birliği yapılıyor mu? Acaba bu organizasyonda katkımız sadece oraya gidip fotoğraf çekmek mı? Ve/veya o günleri değerlendirip daha çok kar sağlamaktan mı ibaret?

Ve bunun gibi birçok eksik girişim ve organizasyonun olmaması. Bu işler sadece İzmir, İstanbul’da ve başka kaç şehirde Turizm Fuarına katılıp bir kaç fotoğraf çekmek ile yapılamaz. Profesyonelce plan, proje ve takip gerekir.

2. Havaalanı: Bir zamanlar ‘’kaç kişi kullanıyor ki?’’ ‘’Ne gerek varki?’’ Hatta partisi hükûmette olan bir milletvekili zarar ediyor kapatalım şeklinde diyenler vardı. Bu dar kafa ve burnun ucunu dahi göremeyen insanlar Nevşehir’e zarardan başka bir yararları yok. Havaalanı Kapadokya bölgesini besleyen damar gibidir. Havaalanında kaç kişi çalışıyor? Yanı kaç aile geçiniyordan ziyade bölge turizmine katkısından tut, taki benzin istasyonların satış cirolarına kader katkısı ve etkisi var.

Burada havaalanın canlanmasında ve uçuşların çeşit ve sayı artmasında, çeşitli aşamalarda organizasyon ve eksiklerin tamamlamasında, çabalarından dolayı eski milletvekili sayın Ebubekir Gizligider, koltuk doluluk sayı garantisi için görüşmeler yapan Sayın Arif Parmaksız, ilk aşamada havaalanından yolcu transferi için servis tahsis eden eski belediye başkan sayın Hasan Ünver (bu zamanda ufak gibi gözüken bu katkı o dönemde büyük bir katkıydı) hatırlatmadan geçmek mümkün değil.

Acaba uçuş çeşitler, sayısı ve hatta direk charter seferler için bir çaba, bir girişim ve plan var mı? Unutmayalım bunlar bu bakan, o vali, o siyasetçi ile oturup fotoğraf çekmekle olmaz profesyonelce plan, proje ve takip ile olur.

3: Hızlı Tren: Kapadokya bölgesi için gelişimi için çok bir katkısı olacağı bu plan ve proje zamanında Sayın Berat Albayrak bakanken tarafından başlatılmadı. Bu proje şimdi raflarda tozlar altında kalmış. Acaba başlatılması için takip ediliyor mu? Yoksa kısa süre sonra Nevşehir güzergâhtan çıkartılıp yeni bir istikamet ve güzergâh ile mi karşımıza çıkacak?

4: Çevre Yolu: Hızlı bir şekilde ve tam olarak bitmesi için ne girişimler ve çabalar var? Acaba Kapadokya merkezi olan Nevşehir’in bu eksiğinin giderilmesi için ne aşamaya gelindi?

5: Hacı Bektaş Veli Üniversitesi: Bu üniversite açılması için birçok kişi çaba gösterdi, çok uzun uğraşı sonrası bu üniversite açıldı. Zamanında 10-15 bin öğrenci büyükbir hayaldi ancak şimdi 20 bin üzerinde öğrenci var. Ancak üniversiteyi sadece kaç öğrenci var ve bu öğrenciler sayesinde Nevşehir ekonomine ne kader katı var diye mi bakılmalı? Acaba üniversitenin sadece görevi öğrenci eğitimi mı? Acaba bu üniversitenin ilk 15-20 sıraya gelmesi, kongreler düzenlenmesi sayesinde yerli ve yabancı bilim adamların bölgeye gelmesi, ……. Bir çok etkinlik ve plan için Üniversite yönetimi özellikle bu işlerin başında olan sayın Prof. Dr. Semih Aktekin
’e ne kadar yardımcı olduk? Unutmayalım sayın Prof. Dr. Semih Aktekin zihniyeti sayesinde yönetim kişilerle değil, üniversite ile ilgilenmeye başlayarak projelerini uygulamaya çalışmaktadır. Ve samimi başarılı bir yönetim göstermektedir. Özellikle son zamanda Bir Rektör yardımcısının yurtdışına gitmesi sonrasında üniversite nefes alıp ilerlemeye başladı.

Buradan çabalarından, hizmetlerinden…. Dolayı rektör sayın Prof. Dr. Semih Aktekin’den teşekkür etmeden geçmek mümkün değil.

Acaba magazin haberler ile üniversiteyi yıpratmak Nevşehir’e hizmet mi? Yoksa sayın Rektörün çabalarına ve plan projelerine yardımcı olup desteklemek mi?

Üsteki konuları başlıklar halinde sundum ancak bu başlıklar her biri tek tek uzun incelemesi gerekir ki ileriye doğru bir yol çizelim.

İnsanları magazini haber ile meşgul ederek sonuca ulaşılmaz. Ortak, herhangi egodan uzak, Nevşehir’e hizmet sevdası ile beraber yapılmalı yoksa bir sonuca ulaşılmaz. Sadece Nevşehir’e hizmet zihniyet ile yola devam.

İleriki yazılarımda bu konuları daha detaylı tek tek inceleye çalışacağım.

Ali Haydar

23.12.2021