2023 Seçimine Doğru İhtimaller

2023 seçimine doğru yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Partiler, siyasiler, yatırımcılar,….. şimdiden ileriye dönük yatırımlar ve pozisyon almaya başlamışlar. Bu pozisyonlara, arayışlara, yaklaşımlara baktıkça 2023 seçimi nasıl geçeceği hakkında genel bir bilgi ve kanaate varmak mümkün.

Buna bir örnek son günlerde eski bir belediye başkanın görev ayrılışı mı? İstifası mi? Sağlık sorunları mı?..... gibi bir çok değişik açıklamaların tekrar gündeme getirilmesi. Nevşehir küçük bir il olduğu halde, hiçbir şeyin uzun süre saklı olmayacağı bir konu halen netliğe kavuşamaması insanların kafasını karıştırmakta. Bu çekişmenin Nevşehir’de bu şekilde olması 2023 seçimlerine doğru Ankara’da nasıl bir hal almasının şimdiden habercisidir.

2023 seçimleri çok çekişmeli, zor, sansasyonel,……. Olacağı şimdiden tahminler arasında. Ancak seçimlere yaklaştıkça daha da çekişmeli veya hatta değişik girişiler ve yaklaşımlar bu ihtimaller içerisinde.

Bunca yıl AKP’nin iktidarda kalmasının nedeni acaba AKP’nin başarılı olması mı? Yoksa Muhalefetin başarısız olması mı? Bunu özellikle muhalif partilerin hep kendilerine sorması gereken en önemli sorudur. Buna göre politika ve seçim yolu çizip izlemeli yoksa sonuç her zamanki gibi olacağından emin olmalılar.

2023 seçimlerine doğru yaklaşırken muhtemel yaklaşımlar:

1: HDP’nin bu seçimlerde kilit parti rolü oynayacağı şimdiden ihtimaller içinde. Muhalefetpartiler veya şimdiki durumu ile altılı masa bu parti hakkında net, açık bir tavır sergilemiyor. Buda ya korktuklarından veya altılı masadaki bazı partilerinin tutumundan çekindiklerindir. Ancak HDP ye net ve açık tutum alamamaları bunlar için büyük bir risk ve kayıp. Özellikle son günlerde AKP’nin HDP’ye bir manevra ile yaklaşırsa, 2023 seçimini kazanması kesin olur. Ancak AKP ortağı MHP böyle bir yaklaşima izin vermez düşüncesi pek muhtemel olmayacağı kanaati mevcut.

2: Altılı masadaki parti mensupları, yakınları, çevresindeki birçok müteahhit ve belediyeler ile yolsuzluk dosyaları çıkması ihtimaller içinde sayılmakta. Böylece son günlerde çıkan bu dosyalarla muhalif partiler büyük darbe alır.

3: Bu yaklaşımların en kötüsü ve etik olmayanı son günlerde kaset şantajları. Bu ahlaksız ve seviyesiz yaklaşımlar eğer seçimlere doğru kullanılırsa bunu yapan grup belki seçimi kazanır ancak siyasetteki terbiye ve seviyeyi yok eder.

4: Bazı kişileri abartarak, büyüterek,…. İleri zamanda kullanmak için hazırlatılması. Bu gibi hem seçim hem siyasi adabına zarar vermekte. Buna örnek olarak bir siyasi parti lideri bir bakana ‘’gel şu adrese gel silahımı de yanıma almadan geleceğim kadar cesur ve mertim sende mertsin, Gel’’ sokak adabı ile konuşmak ve bunları medyada yer alması ve bu kişiyi ilerde kullanmak amaci ile büyütülmesi gibi olayalar tahminler içinde sayılıyor

Altılı masadaki grup seçimi kazanmak istiyorsa şimdiden net, kesin, keskin, istikrarlı,…. Bir politika çizmeli. Yoksa bu kader toplantıdan sonra daha bir ortak yol çizememesi insanların sempatisi, güven, …………. kayıp ettiriyor.

Kişisel ve Parti menfaatleri, egolarına galip gelip bir yol ve aday seçmeliler bu arada Türkiye, ülke geleceği, çocukları ve geleceklerini düşünmeliler. Türkiye ekonomisini geldiği durumdan kurtulması, Türkiye’nin bölgedeki karşı karşıya olan sorunları düşünmeliler. Ve diğer her şeye gözlerini ve kulaklarını kapatarak birlik içinde seçime doğru gitmeliler. Eğer bunu yapamayacaklarsa şimdiden hiç kendilerini yormasınlar ki öyle durumda bu seçim sonoco şimdiden belli.

Ali Haydar

25.09.2022