24 hazirana sayılı günler kaldı. partiler son çalışmalarını ve böylece kendilerine doğru sonuçlar alma arzusundalar.

İttifaklar kuruldu, bu ittifaklardan iyi sonuçlar alan oldu ve arzusunda olmayan sonuçlar da alan oldu.

İttifaklar ve partilerin son durum değerlendirilmesi:

Cumhur İttifakı:

Ak parti: MHP ile cumhuriyet ittifakını kurdu. o günler şartlarında iyi gözüken ittifak, gün geçtikçe AKP aleyhine döndü. Ak Parti ilk günler %50+1 tam garantilemek için MHP ile Cumhur ittifakını kurdu. ancak bu ittifaktan sonra MHP doğru dürüst bir seçim çalışmasına girmedi ayrıca güç kayıp etti. bunun sonucunda Ak Parti idealara göre bu ittifak sayesinde %5-6 bir oy kazanırken tüm Türkiye'de özellikle Kürt bölgelerinde daha belirgin şekilde %10 lara kader oy kayıp ettiği ideaları var. böylece idealara göre Ak Parti bu ittifakla oy kazanmadı belki kayıp etti.

MHP: nerde ise hiç seçim havasına girmedi. sadece 3 şehirde bir miting planladı. buna ilave olarak İyi partiye oranı çok net belli olmayan bir güç kayması olarak MHP güç kayıp etti. tabi bunun nedenlerinden sayacak olursak seçim çalışmaları tam yapılmaması ve sayın Devlet Bahçelinin kurulacak hükümette hiç bir görev almayacak şekilde demeçleri MHP tabanını iyice soğuttu. bunu son Günlerde AKP tarafından fark edilmesi sonucu birazda olsa MHP ile aralarında çizgi çizmeye başladılar. ilk günlerde sayın Devlet Bahçelinin bir demeç ile seçime giden Hükümet son günlerde Af konusunda karşı tavır aldı.

Bu ittifakın kazanılanı MHP oldu çünkü baraj konusunu çözdü ve mecliste grup kuracak durumuna gelmesi muhtemel oldu.

Millet İttifakı:

CHP: Millet vekili seçiminde oy oranında CHP için pek bir etkisi olduğu tahmin edilmiyor ancak Cumhurbaşkanı ile ilgili oy oranında büyük bir etkisi muhtemel.

İYİ Parti: Millet vekili seçiminde ve baraja takılmaması yönünde İyi Parti için çok büyük bir etkisi olacağı tahmin ediliyor. böylece Meclise girip grup kurabilecek. ancak Cumhurbaşkanlığı seçenimde sayın Meral Akşener'in pek şansı olmadığı tahmin edildiğinden bu ittifakın İYİ partiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy oranında bir etkisi olamayacağı tahmin ediliyor.

Saadet Parti: Barajı aşıp ve mecliste girebilmesi için imkanı doğdu.

HDP: Çok yaralı ve imkansızlıklar içinde bu seçime giriyor.

Seçim sonucu tahminleri: Cumhurbaşkanı seçimi tahinlere göre ikinci tura kalacak şekilde yoğunluk kazanmaktadır.

Cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalırsa: 1: Sayın Tayyip Erdoğan birince turda %45 in altına düşerse veya Büyük ihtimalle ikinci turda kalacak kişi Sayın Muharrem İnce %30 veya özellikle %35 üstüne çıkarsa AKP için büyük bir moral kayıp ve Millet ittifakı için büyük bir moral olacağı ve böylece ikinci tur çok zorlu bir seçim olacağı tahmin ediliyor. Veya AKP millet vekili sayısı 300-350 civarında çıkarsa ikinci turda sürpriz bir sonuç çıkma ihtimalleri üzerinde duruluyor. 2: Kürt seçmenin oyu ne oranda hangi adaya gitmesi Cumhurbaşkanı seçim sonucunu etkileyebilir. Kürt seçmen: a: HDP liler kendileri açıkladığı gibi ikinci turda Sayın Tayyip Erdoğan karşısındaki adaya oy verecekler. b: HDP'li olmayan bir grup Kürt seçmen AKP'nın, MHP ile ittifakı neden ile Sayın Tayyip Erdoğan'a oy vermeyebilirler. bunların sayısı ne kader olur tahmin etmek mümkün değil ancak seçim sonuçlarını ne kader onu beklemek gerekir. c: Suruç olayı AKP'nın Kürt bölgesinde çalışmalarını kötü etkileyebilir.

Anlaşılan Milletvekili sayısı, Cumhurbaşkanı adayların birinci turda oy oranı ve Kürt seçmenin oy oranı Cumhurbaşkanı seçim sonuçlarını etkilemesi tahmin ediliyor.

Buradan herkese çalışmalarında başarılar. kazanan Türkiye ve Türkiye vatandaşları olacak dileği ile.

Ali Haydar

19.06.2018