Nevşehir'in Avanos ilçesine bağlı Özkonak kasabası orta mahalle eşrafından 1938 doğumlu çiftçilik ile uğraşan Naci Özden ağaç dikmeyi yaşam tarzı haline getirdi. Şahsına ait bağlarında 2 binden fazla meyve ağaçları bulunan Naci Özden uzun uğraşlar sonucunda Antep fıstığını yetiştirmeyi başardı.

Kim demiş Nevşehir'de Antep fıstığı yetişmez diye...

Antep fıstığının İç Anadolu iklim koşullarında yetişip yetişmeyeceğini denemek isteyen Naci Özden, Özkonak beldesindeki İlk Antep fıstığı ağacını kendi bağında 1960-61 yıllarında dikmiş ve tam verim alıncaya kadar denemekten yılmamıştır ve şimdilerde 8 tane genç ağaçtan tam olarak verim almaya başlamıştır.

Antep fıstığını Nevşehir bölgesinde yetiştirmek isteyenlere tavsiyelerde bulunan Özden, "İsteyen üreticilere tavsiyem çok sabırlı olmaları, fidan dikimlerinde köklere zarar vermemeleri, aşılama yapmaları, ağacın suyunu Ağustos ayı sonuna kadar vermeleridir. Eylül ayında ise su verilmemelidir." diye konuştu.

Nevşehir Kapadokya bölgesinde de Antep fıstığının yetiştiğini ve herkesin çeşitli yemiş ve meyve ağaçlarını dikerek çeşitlilik yaratması gerektiğini düşünen Naci Özden; "Ağaçlar bizim yaşam kaynağımız, herkesi ağaç dikmeye davet ediyorum..." dedi.