ADALAR’DA BİR DERİNKUYULU: AV.BEHLÜL ABLAK

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Avukat Behlül Ablak,1952 yılında Derinkuyu’da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu Derinkuyu’da tamamladı. Daha sonra İstanbul’a taşındı. Kasımpaşa Lisesi’nde okudu.1976 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Avukatlık stajını yaparken Mahmutpaşa Ortaokulu’nda ve Atatürk Erkek Lisesi’nde ücretli öğretmen olarak ticaret ve tarih derslerine verdi.

Askerlik dönüşünde İstanbul Barosu’na kayıtlı olarak serbest avukatlık mesleğine devam etti.1992 yılında İstanbul Barosu Disiplin Kurulu üyeliğine seçildi. Sözleşmeli olarak Türkiye Maden İşçileri Sendikası, Trikotaj Örme Boyama ve Giyim İşçileri Sendikası, İstanbul Diş Hekimleri Odası ve bazı özel kuruluşlarda hukuk danışmanlığı yaptı. Halen, kızı Av.Perihan Ablak ile birlikte avukatlık mesleğine devam etmektedir.

Kendisini, hukukçu, çevresi, yazar ve politikacı yanıylaçok yönlü entelektüel bir kişilik olarak tanımlamak doğru olur.

Ablak, 1991 Yılında Mali Müşavir Zeynep Dilek Mete ile evlendi. Öğrencilik yıllarından bu yana çevre sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. Yaşamaktaolduğu İstanbul Adaları’nın tarihi ve doğal değerlerinin korunması için yoğun faaliyetleri oldu. Bu amaçla çevreci arkadaşlarıyla “Çevremiz” isimli aylık gazete çıkardı ve yazı işleri müdürlüğünü üstlendi. Türk Turing ve Otomobil Kulübü Başkanı Çelik Gülersoy başkanlığında, aralarında sinema oyuncusu Ediz Hun ve ressam TirajeDikmen’nin de bulunduğu bir gurup adalı ile birlikte Ada Dostları Derneği’nin kuruluşunda ve yönetiminde bulundu. Çevre dostluğu çeşitli gazete ve dergilere haber olarak yansımıştır. “Adalar’ın korunması ve çevrenin doğanın korunması için yoğun çaba göstermektedir”(8.10.2003 Melih Aşık Milliyet). Çevre sorunları ve toplumsal olaylarla ilgili olarak çeşitli gazete ve dergilerde yazıları çıktı.

1989 yılında İstanbul Hacıbektaş Kültür ve Tanıtma Derneğinin kuruculuğunda, yönetiminde ve bir dönem genel başkanlık görevlerinde bulundu.

Politika ile de ilgilenen Behlül Ablak, Erdal İnönü Başkanlığındaki SHP’de Adalar İlçe yöneticiliği, İstanbul İl Sekreterliği ve Beyoğlu Belediyesi’nde bir dönem meclis üyeliği yaptı.

Ortaokul yıllarından itibaren öyküler yazmaya başladı.1972 yılında Türk Donanma Vakfı’nın düzenlemiş olduğu liseler arası kompozisyon yarışmasında “Denizle Konuşma” isimli eseriyle Türkiye birincisi oldu ve bu yazı vakfın yayın organı Derya Dergisi’nde yayılandı. Hacıbektaş Kültür ve Turizm Derneği’nin 1976 yılında düzenlediği yarışmaya “Hacı Bektaş Veli” isimli denemesi ile katıldı ve başarı ödülü aldı. Bu yazısı da 1977 yılında yayınlanan “Hacı Bektaş Veli-bildiriler/denemeler/açıkoturum” adlı kitapta yer aldı.

Hukukçu Behlül Ablak ayrıca öykü alanında ülkemizin en ciddi yazarlarından birisi olmaya da adaydır. İlk öykü kitabı Ada Vapuru 2021 yılında Scala Yayınevi tarafından yayınlandı. Kitapta zaman zaman ironik ve yalın bir dil kullandığı ve bu durumun okuru etkilediği görülmektedir.

Ağırlıklı olarak Kapadokya Bölgesi’nde geçen olayların yer aldığı Kapadokya Güneşi isimli ikinci öykü kitabı yakında dağıtıma çıkacaktır. Yeni kitabı Ablak’ın doğduğu Kapadokya bölgesi ile ilişkisini kesmediğini göstermektedir. Ablak, Osman Aytekin tarafından hazırlanan Dünden Bugüne Derinkuyu isimli kitapta da Derinkuyu’da yetişen ünlüler arasında yer almaktadır.

“Takip edenler bilir ki Behlül Ablak Hocamız insanları olduğu gibi kabul etmekle birlikte ara ara ince ince de eleştirir. Ada Vapuru'nda da samimi üslubuyla ince eleştirileri birleştirerek kahveyle sunum yapılacak kadar okuması keyifli bir kitap çıkarmış” (Hamiyet Su Kopartan 28.02.2022 Truva Edebiyat Dergisi).

Behlül Ablak 2023 yılında yayınlamayı planladığı Üç Makedonyalı-Son Vatan isimli öykü kitabı üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Kendisinden yeni öyküler beklemekteyiz.