Bilimsel isimlerini Kapadokya’dan alan bitkiler Altınyıldız İlköğretim Kurumunda  sergileniyor.

Uzun yıllar önce Kapadokya Bölgesi’nde keşfedilmiş ve bu nedenle Latince bilimsel isimlerinde Kapadokya adının geçtiği bitkilerden oluşan “Kapadokya Bitkileri Sergisi” Altınyıldız İlköğretim Kurumunda açıldı.

Sergi kapsamında ilk kaydı Kapadokya Bölgesi’nden alınmış, zaman içinde ülkemizin farklı bölgelerinde de kayıtları bulunan, çoğunlukla endemik (yöreye özgü) olan ve bazıları şifalı içeriklere sahip bitkileri içeren posterler öğretmen ve öğrencilerin beğenisine sunuldu.

Altınyıldız İlköğretim Kurumu Müdürü Sn.Mehmet ERAVCI , Dr.Kurtuluş ATLI ve Matematik Öğretmeni Elvan AYDIN tarafından  açılışı yapılan serginin Altınyıldız İlköğretim Kurumu kantin katında 3 gün süre ile sergilenmesi bekleniyor.

Dr.Kurtuluş ATLI ve Elvan AYDIN yaptıkları açıklamalarda açılan bu sergi ile tüm öğrencilerde doğaya yönelik merak ve koruma duygusu uyandırmayı hedeflediklerini belirtti.Serginin büyük ilgi gördüğünü, ilerleyen zamanlarda Nevşehir’in farklı noktalarında yeniden sergileneceğini de kaydetti.İnsan kaynaklı çevresel etkiler nedeni ile türlerin hızla kaybolduğu günümüzde özellikle öğrencilerin bu konu ile ilgili duyarlılığının artmasının önemini vurgulayan ATLI ve AYDIN sergiye katılan misafirlere konunun önemini açıkladı.

Dr. Kurtuluş ATLI yaptığı konuşmada “Sergimizdeki bitkiler, bilimsel isimlerini Kapadokya Bölgesi’nden almaktadır. Tür isimlerinde Kapadokya kelimesi geçen, çoğunluğu endemik (yöreye özgü) olan bitkiler tüm Dünya’daki çalışmalarda bu isimlerle anılmaktadır.

Öğrencilerin doğa yoksunluğunun giderilmesi için arazi çalışmaları, sergiler, seminerler, belgesel film gösterileri gibi çalışmalar yürütülebilir.Burada söz konusu olan sergi ile tüm katılımcıların doğa yönelik ilgilerini arttırmak ve ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin farkına varmalarını sağlamak temel hedeflerimizdendir.Türkiye’de yaklaşık olarak 11.000 bitki türü bulunmaktadır.Bunların 3000 kadarı endemik türdür.Bu sayı Avrupa kıtasının tamamında bulunan tür sayısına eşittir.Ayrıca Türkiye 37 farklı coğrafyaya ayrılan Dünya’da üç farklı coğrafyayı bünyesinde barındıran nadir ülkelerden biridir.Tür çeşitliliğimize katkı sunan bu değerlerin halka anlatılması büyük önem arz etmektedir”diye sözlerine devam eden Atlı, sergide Allium cappadocicum (Kapadokya soğanı), Allium nevsehirense (Nevşehir soğanı), Festuca cappadocica (Peri yumağı), Eruca cappadocica (Izgın), Gundelia cappadocica (Kapadokya kengeri), Polygonum cappadocicum (Kapadokya madımağı), Hesperis cappadocica (Kapadokya akşam yıldızı) gibi 30’a yakın yöreye özgü bitkinin resimleri ile sergilenmekte olduğunu vurguladı.

Son olarak, doğaya yakın yaşamanın insan sağlığına iyi geldiğini belirten Dr. Kurtuluş ATLI, doğa yoksunluğunun giderilmesi için en yakınımızdaki doğadan başlamanın önemine vurgu yaparak sözlerine son verdi.

Elvan AYDIN, sahip olduğumuz biyolojik zenginliklerin kıymetini bilmemiz gerektiğini, nesli tükenen bir türün geri getirilmesinin mümkün olmadığını, var olan çeşitliliğin olduğu hali ile korunması gerektiğini söyledi. Dr. Kurtuluş ATLI, “Türkiye’nin Kapadokya dışında kalan bölgelerinde de çok fazla korunmaya muhtaç tür var ve koruma faaliyetlerinin ancak tanıyarak ve öğrenerek mümkün olabilir.Doğa varsa biz de varız” dedi.

Öğretmen ve öğrencilerimizin büyük beğenisi toplayan sergide,emeği geçen Dr. Kurtuluş ATLI ve Elvan AYDIN’a Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak bizde çok teşekkür ediyoruz.