Turizm cennetleri Nevşehir(Kapadokya) ve Antalya "yakınlaşacak"...
Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri demiryolu projesi çerçevesinde Avanos’ta zemin etüt sondaj çalışmaları 2013 Mart ayında yapılmıştı.
En son 2013 Ekim ayında Konya, Kayseri, Antalya, Aksaray ve Nevşehir illerinden yöneticilerin katıldığı çalıştayda, Antalya-Kayseri arasında yapılması planlanan Yüksek Hızlı Tren hattının karma hatta çevrilmesi, 2023 planlamasına alınması için istişareler yapıldı ve konu ile ilgili genel fikir birliğine varılmıştı.
Antalya – Kayseri hızlı tren hattı 11 şehri birbirine bağlayacak :Akdeniz bölgesini Ankara ve İç Anadolu’ya bağlayacak olan hızlı tren projesinde çalışmaların bittiğini, ihalenin erkene alınması için gayret gösterdiklerini belirten Ak Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, “Kilometrelerce tünel açıyoruz. Ferhat Şirin’in aşkına dağları delmiş, biz memleket aşkına dağları delip tünel yapıyoruz” dedi.
11 ŞEHRİ BİRBİRİNE BAĞLAYACAK
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleştirme Bakanlığı’nın 5 milyar 126 milyon TL yatırım bütçesine sahip Alanya – Antalya – Kayseri hızlı treni tamamlandığında Alanya, aralarında İstanbul ve Ankara’nın yer aldığı 11 kente demiryoluyla hem de hızlı bağlanacak. Antalya’yı İç Anadolu’ya bağlayacak hızlı tren projesi, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini tamamlıyor. Demiryolu, Antalya’dan başlayan ve Konya, Aksaray, Nevşehir’den Kayseri’ye uzanan ana hat ve Alanya- Antalya bağlantı hattından meydana geliyor. Proje diğer projelerle uygunlu hale getirilerek 11 şehre ulaşımı sağlayacak.
“Karayolu kullanımı düşecek”
Demiryolu bağlantısı ile karayolu kullanım oranının düşeceği, ulaşım standartlarının artacağı öngörülen Bakanlık raporunda şu değerlendirme yer alıyor:
"Sosyo-ekonomik açıdan gelişmiş illeri birbirine bağlayan demiryolu projesi, bölgesel ve ulusal kalkınma açısından önem taşımaktadır. Turizm açısından da stratejik öneme sahip olan Antalya, Konya, Nevşehir illerinin birbirine söz konusu demiryolu hattı ile bağlanacak olması, bölgesel turizm potansiyelini arttırma açısından önem arz etmektedir. Daha geniş bir pencereden bakıldığında ise kuzey-güney aksında Türkiye için önemli bir hat olduğu görülebilir. Güzergâhın planlanan diğer hatlarla entegrasyonu sağlandığında ülke ölçeğinde çok büyük bir proje olacağı görülebilmektedir."
Henüz “etüt” aşamasında olan Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri güzergahından (578 km.) geçecek olan. Bu proje, güney turizm bölgesini,Kapadokya’ya bağlayacak. Sanırım, 2023 ve sonrası “vizyonu” için hedefleniyor.
Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte olan; “Antalya – Konya – Aksaray – Nevşehir – Kayseri Demiryolu Projesi” ile ilgili hazırlık çalışmaları sürdürülüyor.
Yatırımlar Dergisi’nin aldığı bilgiye göre, etüt proje ve mühendislik hizmetleri işleri Yüksel Domaniç firmasınca gerçekleştiriliyor. Bu çalışmaların önümüzdeki yıl için de tamamlanması bekleniyor.
Bu aşamada söz konusu proje ile ilgili Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) başvuru dosyası da MGS Proje firmasınca hazırlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na
sunuldu. Bakanlık dosyayı incelmeye aldı. Hazırlık çalışmaları tamamlandıktan sonra Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na sunulacak.
Bakanlık onayı ile birlikte proje Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’ne devredilecek ve yapım çalışmaları bu kurum tarafından gerçekleştirilecek.
Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Demiryolu Projesi güzergâhı ulusal çapta yapılan demiryolu ulaşım planlarının kuzey-güney aksında bölgeleri bağlayan önemli bir halkası olacak. Mevcut karayolu ile Antalya ve kuzeyde yer alan iller arasındaki yolların standartları oldukça düşük düzeyde bulunuyor. Proje ile birlikte demiryolu bağlantısının sağlanması ile karayolu kullanım değerleri düşecek, ulaşım standartları artacak.
Proje, Antalya-Kayseri ana hattı ve Alanya-Antalya bağlantı hattından meydana geliyor. Antalya-Kayseri ana hattı Antalya Döşemealtı ilçesinden başlayarak,
sırası ile Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, İbradı ve Akseki ilçelerinden geçerek, Konya il sınırına ulaşacak. Konya Seydişehir, Meram ve Karatay ilçelerinden
geçerek Aksaray il sınırına ulaşacak. Aksaray Eskil, Merkez ve Gülağaç ilçelerinden geçtikten sonra Nevşehir Acıgöl, Merkez, Avanos ve Ürgüp
ilçelerinden geçerek Kayseri İncesu İlçesi’nde sonlanacak. Alanya-Antalya bağlantı hattı ise Manavgat ilçesinde ana hattan ayrılarak Alanya ilçesinde son
bulacak. 5 milyar liraya mal olması beklenen projedeki yolcu trenlerinin 250 km/s, yük trenlerinin de 80 km/s hıza çıkacakları planlanıyor.
Projenin hem yük hem de yolcu taşıma amacıyla gidiş-geliş olmak üzere 2 ayrı elektrikli hat olarak gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.
Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri Demiryolu Projesi güzergâhı ulusal çapta yapılan demiryolu ulaşım planlarının kuzey-güney aksında bölgeleri bağlayan önemli bir halkası olacak. Mevcut karayolu ile Antalya ve kuzeyde yer alan iller arasındaki yolların standartları oldukça düşük düzeyde bulunuyor. Proje ile birlikte demiryolu bağlantısının sağlanması ile karayolu kullanım değerleri düşecek, ulaşım standartları artacak.
Proje, Antalya-Kayseri ana hattı ve Alanya-Antalya bağlantı hattından meydana geliyor. Antalya-Kayseri ana hattı Antalya Döşemealtı ilçesinden başlayarak, sırası ile Kepez, Aksu, Serik, Manavgat, İbradı ve Akseki ilçelerinden geçerek, Konya il sınırına ulaşacak. Konya Seydişehir, Meram ve Karatay ilçelerinden geçerek Aksaray il sınırına ulaşacak. Aksaray Eskil, Merkez ve Gülağaç ilçelerinden geçtikten sonra Nevşehir Acıgöl, Merkez, Avanos ve Ürgüp ilçelerinden geçerek Kayseri İncesu İlçesi’nde sonlanacak. Alanya-Antalya bağlantı hattı ise Manavgat ilçesinde ana hattan ayrılarak Alanya ilçesinde son bulacak. 5 milyar liraya mal olması beklenen projedeki yolcu trenlerinin 250 km/s, yük trenlerinin de 80 km/s hıza çıkacakları planlanıyor.
Projenin hem yük hem de yolcu taşıma amacıyla gidiş-geliş olmak üzere 2 ayrı elektrikli hat olarak gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.