AŞI OLMAK İĞNE VE İNSÜLİN KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

On bir ayın sultanı Ramazan’ı Şerif ayını sevinç ve mutlulukla karşılarken uzun bir süredir insanlığı tehdit eden salgın hastalıktan dolayı hepimizin yüreğiburuk. Bu amansız hastalıktan dolayı kaybettiğimiz binlerce insandan dolayı acı ve hüzün içerisindeyiz.

Tek teselliğimizbu salgın hastalığa karşı geliştirilen aşının,şimdilik tüm insanlığa çare olması. Peki, oruçlu kardeşlerimizin aşı olmaları ve diğer rahatsızlıklarından dolayı iğne yaptırmaları,diyabet hastalarının kullandıkları ünsülinoruca zarar verir mi?

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz.

Kovid -19 aşısı orucu bozarmı?

Kovid-19 aşısı dâhil olmak üzere hiçbir aşının içerisinde besleyici vitamin ve gıda içerikli bir madde bulunmamaktadır. Böyle şeyin vücuda zerk edilmesi orucu bozmamaktadır fakat ihtiyatlı hareket etmek açısında iftar ve imsak arasında olunabilir.

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir.

Gıda ve Keyıf verici olmayan enjeksiyonlarbozmaz

Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar.

Ağrıyı dindirmek,

Tedavi etmek, amacıyla kullanılan enjeksiyonlar

Gıda ve keyif verici olmadığından, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar.

Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi orucu bozarmı?

Diyabet yani şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi de gıda ve keyif verici nitelikte olmadığı için kullanımı dâhilinde oruç bozulmaz. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Gıda ya da keyif verici etkiye sahip olan iğneler orucu bozar

Oruçlu iken; gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların,

Ağızdan aşı alanların,

Damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur.

Daha sonra bu oruç kaza edilir. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur. Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. (Din işleri yüksek kurulu)

Dinimiz her hususta olduğu gibi oruç konusunda da hasta yaşlı ve zor durumda olanlara her türlü kolaylığı göstermektedir. Bizler başta Rabbimizin bize emaneti olan bünyemizi koruyucu sağlık tedbirleri ile muhafaza etmeli, temizlik ve hijyen kurallarına riayet etmeliyiz. Hasta olduğumuzda da modern tıbbın tüm gereklerini yerine getirmeli ve tedavi için geliştirilen tüm aşı ve ilaçları eksiksiz uygulamalıyız.

Rahmet ayı Ramazan-ı Şerif hürmetine Rabbim ümmeti Muhammed-i afet ve felaketlerden, salgın hastalıklardan muhafaza eylesin. Tüm insanlığa sıhhat ve afiyet ihsan eylesin. İbadetlerimizi sağlık ve afiyetle yerine getirebilmeyi lütfeylesin. İbadetlerimizidergâhı ulûhiyetinde makbul eylesin.

HÜSREV ÖNDEGELEN