AVANOS ŞAİRLER SOKAĞI

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

2018 Yılında Avanos Kaymakamlığı ve Avanos Belediyesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Şairler Sokağı” projesi Orta Mahalle 201. Sokakta çok güzel bir uygulama ile Avanos’a renk katmıştır. Bu sokağın daha da güzelleştirilmesi ve canlandırılması gereklidir.

Dr. Hacı Nuri Bey Konağı yanından başlayarak, Bayram Tepesi’ne kadar uzanan “Şairler Sokağı”nda Türk Edebiyatına ve şiirine yön vermiş 26 ustanın heykel ve büstü yerleştirilerek şairler Avanos sokaklarında bir kez daha ölümsüzleştirilmiştir. Heykel ve büstlerinin yanlarına şairlerin kısa özgeçmişlerinin yanı sıra şiirlerinde küçük dörtlükler içeren tabelalar yerleştirildiği görülmektedir.

Kentin kültürel yaşamında ve sanatsal kimliğinde kent dokusu, mimari yapısı ve heykel sanatlı ile edebiyatın ortak buluşması olan “Şairler Sokağı” bölgemizde güzel bir örnek oluşturmaktadır.

Bu tür sokakların bir çok şair ve yazar yetiştiren Nevşehir il merkezinde özellikle de Hacıbektaş ve Ürgüp ilçe merkezlerinde de yaşama geçirilmesi gereklidir. Bu güne kadar yapılmamış olması zaten ciddi bir eksikliktir.

2018 yılında Avanos Şairler Sokağı’nda yer alan şairlerimiz; Bedri Rahmi EYÜBOĞLU Cemal SÜREYA , Ahmet Hamdi TANPINAR, Cahit Sıtkı TARANCI, Ahmed ARİF , Orhan Veli KANIK , Tevfik FİKRET , Turgut UYAR , Necip Fazıl KISAKÜREK , Ümit Yaşar OĞUZCAN, Faruk Nafiz ÇAMLIBEL , Edip CANSEVER , Refik DURBAŞ , Behçet NECATİGİL , Sabahattin ALİ , Oktay Rifat HOROZCU , Yahya Kemal BEYATLI , Melih Cevdet ANDAY , Abdurrahman Cahit ZARİFOĞLU , Ahmet HAŞİM , Atilla İLHAN , Gülten AKIN , Ataol BEHRAMOĞLU , Can YÜCEL , Özdemir ASAF ve Nazım Hikmet RAN’dan oluşmaktadır.

Öncelikle 2018 yılında görev yapan Avanos Kaymakamı ve Belediye Başkanına bu olumlu ve örnek olacak güzel çalışma için teşekkür etmek gereklidir.

Ancak; sonradan bazıları telafi edilmeye çalışılsa da yöremizde yetişen şairlerden hiç birisinin bu sokakta yer bulamaması tuhaf bir çelişkidir.

Özellikle Avanos doğumlu şairlerden Abdullah Rıza Ergüven, Suat Taşer gibi ünlü şairlerin yer almaması ciddi bir eksikliktir.

Avanos’ta yaşayan ve vefat eden şair Hüseyin Çiftçi açısından eksikliği sanırım yeni başkan telafi etmiştir. Salgın sebebiyle son bir yıldır sokağı görmedim başka eksikliği telafi edilen şairimiz olmuş mudur bilemiyorum.

Sanat sokaklarının çoğalması şiirin, güzel duyguların çevreye yayılması gereklidir. Yerel yönetimler bu tür uygulamalara öncülük etmek durumundadırlar.