Bekarlık Vergisi Tartışmaları

Dr. Faruk GÜÇLÜ

İlk bekarlıkvergisi, Antik Roma'da uygulanmıştır.Evliliği toplumun temel taşı olarak gören Romalılar, bekarlık vergisiyle evliliği teşvik etmeyi planladılar. İtalya veya Nazi Almanyası'nda ise yürürlükte olan bekarlık vergisi, yaşanan savaş sebebiyle nüfusun artması amacıyla uygulanmıştır.

18 Mart 1929 tarihinde Yozgat mebusu Süleyman Sırrı Bey tarafından TBMM’ne sunulan kanun teklifinde 25-45 yaş arasındaki bekarlardan vergi alınması öngörülmektedir. Vergi oranı ise Nisbi Kazanç Vergisi ve Arazi Vergisinin bir misli olarak öngörülmüştür.

Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Bey’in Bekarlık Vergisi teklifi 1929 yılı Mart ayında bu verginin sürekli tartışılmasını gündeme getirmiştir.Kanun teklifi yasalaşmasa da uzun süre tartışılmıştır.

Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı İçözMucur ve Hacıbektaş,Nahiye müdürlükleri, yapmıştır. TBMM I.ve II. Dönem Bozok, III., IV., V., VI., VII.ve VIII. Dönem Yozgat milletvekilliği yapmıştır.

1927 yılında verdiği bir önerge ile Bozok ilinin isminin, Yozgat ismi ile değiştirilmesini sağlamıştır.

Akşam27.03.1929

Dr. Ali Şükrü Bey Bekarlık Vergisini ve kadınlara seçme ve seçilme hakkını uygun bulmaktadır. Gazeteler bekarlık vergisi konusunda siyasiler ve ünlü doktorlarla sık sık söyleşiler yapmışlardır.

Milliyet Gazetesi ise Manşetten verdiği haberde bekarlık vergisinin “Bekarların yüzünü ekşittiğini” yazmıştır.

29.03.1929 Akşam

Yazar Hüseyin Rahmi Gürpınar “Ben bu yaşıma kadar evlenmedim evlenmeyi de düşünmedim. Şu şıralar hükümetin bizler üzerinden tekrar bir vergi almayı düşündüğü haberi dolaşıyor. Bu vergi ne ise ödemeye hazırım. Şimdiye kadar evlenmedim bundan sonrada evlenmem” demektedir.

Yazar Reşat Nuri Bey(Güntekin) ““Bekârlardan vergi istemekten maksat hazineye bir miktar varidat temin etmekse âlâ. Böyle değilse bekârları evlenmeye mecbur etmek çocukça bir hayal olur.” Demektedir.

Vakit gazetesi de yer alan habere göre Dr. Kadri Reşit Paşa “Bekârlık vergisinin evlenmeye tesir edeceğini zannetmiyorum. Bir adam bekâr kalmaya niyet ederse vergi tesiri ile evlenmez.” Demektedir.

Yozgat Milletvekili Süleyman Sırrı Bey ilki 1929 yılında yasalaştırmadığı bekarlık vergisi için 1932, 1940 ve 1944 yıllarında Meclise tekrar bekarlık vergisi için kanun teklifleri sunmuş ancak sonuç alamamıştır.

Süleyman Sırrı Bey Bekarlık Vergisi ısrarındaki amacın Kurtuluş Savaşı ve Birinci Dünya, İkinci Dünya Savaşı sebebiyle nüfus azalışını önlemek ve nüfus artışını sağlamak olarak özetlemiştir.