Türkiye'nin havacılık, uzay ve savunma alanlarında sürdürülen teknoloji geliştirme çalışmalarına katkıda bulunmak üzere gerekli beşeri altyapıyı hazırlamayı ve sofistike projeleri destekleyebilecek yetenek ve nitelikte teknik personel yetiştirmeyi hedefleyen üniversitemiz, Ar – Ge faaliyetlerinin, inovasyonun ve teknolojik üretimin en önemli merkezlerinden biri olan Teknopark İstanbul'a dâhil oluyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın (SSM) destekleriyle Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı içerisinde kurulan Sabiha Gökçen Yerleşkesi faaliyete geçtiği 2011 yılından bu yana üniversite-sanayi-devlet işbirliğinin en iyi örneklerinden birini teşkil etmektedir.
Üniversitemiz, Kapadokya Yerleşkesi ve Teknopark İstanbul ile genişletilecek olan Sabiha Gökçen Yerleşkesinin yanısıra Nevşehir ve Göreme’de inşa edilen diğer yerleşkeleri ile büyümeye devam edecektir.
Teknopark İstanbul
Teknopark İstanbul, Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı’nın hemen yanında, yerli ve yabancı girişimcilerin Türkiye’nin teknoloji geliştirme kapasitesine katkıda bulunabilmesi amacı ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve İstanbul Ticaret Odası (İTO) ana ortaklığında kurulmuş bir teknoloji geliştirme bölgesidir.
Savunma sanayi ağırlıklı bir teknoloji geliştirme merkezi olan teknoparkta uzay, havacılık, sağlık ve denizcilik alanlarına öncelik verilmektedir.
2017 yılı itibariyle 200 Ar-Ge firması ve 4000 Ar-Ge personeli ile birlikte 100’e yakın kuluçka girişimcisine ev sahipliği yapan Teknopark İstanbul’da üretilen 700 proje ile Türkiye’nin Ar-Ge ve inovasyon ekosistemine katkıda bulunulmuştur.
Türkiye’nin kendi markalarını yaratacak bir teknoloji üssü olmayı hedefleyen Teknopark İstanbul’da; Aselsan, Roketsan, STM, TEI, TAI, Yaltes, Pavo, C-Tech, Kale Havacılık, Altınay, Dearsan, Figes, Hexagon, Vestel Savunma gibi yerli firmaların yanısıra ülkemize ilave katma değer sağlayacak Siemens, General Electric, Samsung, SAP gibi dünya devleri de çalışmalarını sürdürmektedir. Teknoparkta yürütülen Ar-Ge çalışmaları sayesinde MİLGEM, KURYED, LST, LPD gibi milli gemiler ile ATAK, ALTAY, ANKA gibi milli platformlara doğrudan veya dolaylı katkı sağlanmaktadır.
Firmalarla arz/talep dengesi ve ana yüklenici/alt yüklenici etkinlikleri düzenleyen Teknopark İstanbul; yenilikçi üretim, istikrarlı yüksek büyüme, kalkınma için uluslararası işbirliği konularında destek vermektedir. Teknopark İstanbul kuruluşunda yeraldığı SAHA İstanbul ile savunma, havacılık, uzay konularında çalışan veya çalışma potansiyeli olan firmalar arasındaki işbirliği ve iletişimin arttırılmasını sağlamaktadır. Havacılık sektörüne giriş için bariyer olarak görülen sertifikasyon ve akreditasyon süreçlerinde ise yerinde destek ve rehberlik hizmeti vermektedir.
Teknoparkta bir yandan denizcilik sektörüne yönelik bir mükemmeliyet merkezi kurulması çalışmaları devam ederken, diğer yandan denizcilik sektörü ile ilgili bir kümelenme oluşumunun da temelleri atılmıştır. Ülkemiz gemi ihracatının %90’ından fazlasını gerçekleştiren Tuzla Tersaneler Bölgesi’nde üretilmekte olan gemilerin tasarımını yapan ve mühendislik hizmeti sağlayan firmalar çalışmalarını Teknopark İstanbul bünyesinde sürdürmektedir.
Ayrıca KordSA Global ve Intertech gibi yerli firmalar tarafından yapılan Uluslararası Mükemmeliyet Merkezlerinden bazıları 2016 yılında tamamlanarak işletmeye alınmıştır.