BİLİM,EDEBİYAT VE SANATTA NEVŞEHİR’İ TEMSİL EDEN İSİMLER

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Her ilin tanınmış simaları vardır. Hatta bazı iller o isimlerle anılırlar. Nevşehir ili de bilim sanat ve edebiyat alanında pek çok ünlü ismi bağrından çıkartmıştır. Bu isimlerden bazılarını ilçelerin bazında anmak ve kısaca sıralamak gerekirse;

NEVŞEHİR İL MERKEZİNDEN YETİŞENLER Nevşehir il merkezinden çok sayıda ünlü siyasetçi bilim adamı ve bakanlar yetişmiştir. Sadece siyasetçi özelliği olan şehrimize katkı sağlayan isimleri başka bir makale konusu yapmak amacıyla konu dışında bırakacak olursak; Prof. Dr. Ragıp Üner, Prof. Dr. Zeynep Korkmaz ve Prof. Dr. Emrullah Güney bu isimleri dikkate alınması gereken kişilerin başında gelir. Kuşkusuz isimleri sayılması gereken çok sayıda bilim adamı söz konusudur. Burada kısaca belli başlı isimleri sayabilmekteyiz.

Resim alanında Prof. Dr. Neşet Günal Müzik alanından Adnan Saygun,Şekip Ayhan Özışık isimleri ilk sırada yer almaktadır.

Edebiyat alanında ise ilk akla gelenler olarak Hüseyin Güney, Haluk Nurbaki, İzzet Çetin isimlerini saymak mümkündür.

Din alimlerinden Ord.Prof. Dr.Hasan Fehmi Efendi,Mehmet Celalettin Saygun başta gelen isimlerdendir.

Narköylü Hacim Muhittin Çarıklı ve Maccanlı Ahmet Hakkı Sutekin asker kökenli siyasetçiler olarak Cumhuriyet döneminde önemli katkıları olan isimlerdir. Nevşehir’i Sivas Kongresi’nde temsil eden Delalzade Hacı Osman Efendi de unutulmazlar arasındadır. Osmanlı döneminde yetişen çok sayıda asker, bilim ve sanat insanı da mevcuttur. Bunlarında ayrıca incelenip araştırılması gereklidir.

AVANOS’TAN YETİŞENLER Avanos ilçemiz edebiyat ve sanat alanında çok ünlü isimler yetiştirmiştir. Abdullah Rıza Ergüven, Suat Taşer, Emin Türk Eliçin, Bekir Türk Eliçin, Hüseyin Çiftçi, Fuat Çiftçi, Ercan Kesal, Prof. Dr. Mürvet Bilen, Selahattin Küçükdağ ,Özgen Ergin bunlardan bazılarıdır.

DERİNKUYU’DAN YETİŞENLER Derinkuyu denilince akla ilke gelen isim kuşkusuz Heykeltıraş Hakkı Atamulu’dur. Edebiyat alanında Osman Aytekin ve Mehmet Kabak isimlerini de saymak gereklidir.

GÜLŞEHİR’DEN YETİŞENLER Gülşehir ilçemizden edebiyat alanında Ekrem Güneş, Oğuz Özdem, Mehmet Taner isimleri ilk akla gelmektedir.

HACIBEKTAŞ’TAN YETİŞENLER : Hacı Bektaş Veli’nin Dergahının bulunduğu Hacıbektaş ilçemizden Halil Aytekin, Sefer Aytekin, Mehmet Dündar, Muhsin Durucan, Nedim Uçar, Naci Ünver gibi değerli edebiyatçılarımız yetişmiştir.

KOZAKLI’DAN YETİŞENLER : 1954 yılında ilçe olan Kozaklı’da Sabit İnce ve Feridun Türkmen isimlerini saymak mümkündür.

ÜRGÜP’TEN YETİŞENLER: Osmanlı Dönemi Şeyhülislamlarından Mustafa Hayri Ürgüplü, Cumhuriyet Dönemi İkinci Diyanet İşleri Prof. Dr. M. Şerafettin Yaltakaya, Edebiyat ve sanat alanında ise; Mehmet Türkkan, Mustafa Kaya, M.Sami Onat, Refik Başaran, Ahmet Refik Altınay, Nuri Gökaşan isimleri ilk akla gelenlerdendir.

Kuşkusuz bu isimler ilk anda akla gelen isimlerdir. Bu isimlere çok sayıda ekleme yapmak mümkündür. Hatta halk aşıklarını da ilave etmek gereklidir. Gerek Osmanlı döneminde ve gerekse Cumhuriyet Döneminde ilimizden yetişmiş çok sayıda ünlü din bilgini de vardır.

Her kent tarihi yerleri ,doğal güzellikleri, kendisine özgü ürünleri ile bilinir. Ancak o kente en çok değer katan ise o kentte yetişen bilim adamı, edebiyatçılar ve sanatçılardır. O nedenle Nevşehir ve ilçelerinden yetişen tüm sanat, bilim ve edebiyat insanlarına sahip çıkmamız gerekmektedir.