BİR NEVŞEHİR DERGİSİ; ŞÖLEN

Dr. Faruk GÜÇLÜ

Nevşehir, Niğde iline bağlı bir ilçe iken, Demokrat Parti (DP) döneminde Kırşehir ilinin ilçe yapılması sonucu 1954 yılında il yapılmıştır. 1980 öncesi Nevşehir ve ilçelerinde çeşitli yerel gazeteler yayınlanmıştır. Ancak 1980 öncesi yayınlanan ve iz bırakan iki dergi vardır. Bunlardan birisi Şölen Dergisi, diğeri ise Ürgüp/Göreme Dergisi’dir. Şölen Dergisi Belediye Caddesi 59 Numarayı adres olarak bildirmiştir. Kapağında “Aylık Meslek-Sanat ve Düşün Dergisi” alt başlığını kullanmıştır.

Şölen Dergisi; Namık Nalbantoğlu ve Dündar Aydoğdu Nevşehir’de 1964 yılında yayın yaşamına başlamıştır. Derginin yazı işleri müdürü, Köy Enstitüsü kökenli, Nar Ortaokulu Türkçe öğretmeni, yazar Dündar Aydoğdu’dur. Dündar Aydoğdu’nun anlatımlarına göre; “1963 yılında Nevşehir’de Ceyhun Atıf Kansu’ya her sayısında sataşan bir gazete vardı. Bu canımızı sıktı ve bir gazete çıkarmayı düşündüm. Abdullah Tokmak ve Hasan Kaya isimli öğretmenlerle bir araya gelerek bir dergi çıkarılmasına karar verdik.” (Dündar Aydoğdu İnternet Sitesi). Yine yazar Dündar’ın anlatımlarına göre, 17 Kasım 1963 Pazar günü yapılan ilk toplantıya, İlköğretim müfettişleri, Namık Nalbantoğlu, Şükrü Murat Kılıç, Remzi Rehber, Yahya Turan ve Türkçe öğretmenleri Hasan Kaya, Abdullah Tokmak ve Fahri Tokgöz katılarak bir dergi çıkarılması kararını benimsemişlerdir.

Derginin il sayısında “Şölen Milliyetçi ve Devrimciliğiyle toplum kapılarında bir ışık olup gerçek Atatürkçülüğü yansıtacak, yurt düzeyinde peribacalarını temsilen öğretmen, öğrenci ve aydınlar dergisi olacaktır” denilmektedir.

Nevşehir’de ilen yayınlanan Derginin sahipliğini Namık Nalbantoğlu, sorumlu yazı işleri müdürlüğünü de Dündar Aydoğdu yapmıştır. Derginin ilk yedi sayısı Nevşehir’de çıkmış, daha sonra Dündar Aydoğdu’nun sürgün edilmesi sebebiyle Adana’da yayın hayatına devam etmiştir. 36 sayı yayınlanan dergi daha sonra kapanmıştır. Derginin yazı kurulunda; Abdullah Tokmak, Sabri Gür, Dündar Aydoğdu,Namık Nalbantoğlu, Fahri Tokgöz, Mustafa Dere, Şükrü Murat Kılıç, Hasan Kaya, Bektaş Gülcan,Remzi Rehber, Yahya Turan ve Aytekin Genç vardır.

Derginin ikinci sayısında Başyazı Remzi Rehber tarafından yazılmış “Köy Bakanlığı Kurulurken” başlığını taşımaktadır.

Dergide öğretmenler ve ilköğretim müfettişleri, öykü, şiir eğitim sorunlarına ilişkin yazılar yazmışlar, resim öğretmenleri karikatürlerini yayınlamışlardır. Nevşehir tarihinde Şölen Dergisinden önce Nevşehir merkezli olarak yayın yaşamına katılan bir kültür ve edebiyat dergisi anımsanmamaktadır.