BİR YAZAR OLARAK SELAHATTİN HAKKI ESATOĞLU

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Avukat Selahattin Hakkı Esatoğlu, iyi bir hukukçu, değerli bir yazardır. 1952-1965 arasında İstanbul Barosu avukatı olarak görev yapmış, yurdun değişik yerlerinde ve Nevşehir’de görülen bazı davalarda da avukatlık yapmıştır. Yazıları ve siyasetçi kimliği sebebiyle de bazı sıkıntılarla da karşılaşmıştır. Bunlardan birisi de Merhum Celal Bayar’a hakaret ettiği gerekçesiyle hakkında açılan davadır.

XIII ve XIV Dönem CHP Nevşehir Milletvekili seçilen 8 Ağustos 1970 de yitirdiğimiz avukat, yazar merhum Selahattin Hakkı Esatoğlu, milletvekili seçilmeden önce Son Telgraf Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktadır.01 Mart 1951 günlü gazetedeki köşe yazısında “Cumhurbaşkanına Açık Mektup” diye bir yazı yayınlamıştır. Yazı da “Atatürk’ün yakın arkadaşı, hatta Başbakanı olmanıza rağmen döneminizde demokrasiden ve Atatürk ilkelerinden hızla uzaklaşıldığı” ifade edilerek Celal Bayar eleştirilmekte ve bu olumsuz durumların önlenmesi istenilmektedir.

İstanbul Başsavcılığı , Adalet Bakanlığından izin alarak Esatoğlu hakkında TCK’nın 158.nci maddesine muhalefetten İstanbul Toplu Basın Asliye Ceza Mahkemesinde dava açmıştır. Dava tarihinde Selahattin Hakkı Esatoğlu henüz stajyer avukattır.

de 1951/56 Esas sayılı dosyada işlem gören yargılama sonunda mahkeme cezai bir işleme gerek duymamış ve beraat kararı vermiştir. Merhum Celal Bayar’ın da davaya müdahil olmadığından işlemler savcılık tarafından resen yürütülmüştür.

Stajyer avukat Selahattin Hakkı Esatoğlu mahkemeye sunduğu uzun savunmasında demokrasiye ve Atatürk ilkelerine aykırı yapıldığını iddia ettiği işlemleri tek tek sıralamaktadır. Mahkemenin bu nedenle savunmayı haklı bulduğu da anlaşılmaktadır.

Selahattin Hakkı Esatoğlu daha sonra o zaman en çok satan ve popüler olan Ulus Gazetesi’nde de köşe yazarlığı yapmıştır. 1950/1960 yılları arasında çoğu muhalif gazetecinin yargılandığı hatta pek çoğunun cezaevine de girdiği bilinmektedir.

Selahattin Hakkı Esatoğlu’nun yaşadığı bir başka olay ise; Sinanpaşa Ocak Kongresinde yaptığı konuşmadır. “Beşiktaş İlçesi Sinanpaşa Ocak Kongresine katılan Av. Selahattin Hakkı Esatoğlu, kongreyi izleyen Hükümet Komiseri'nin raporu üzerine karakolda ifade vermiştir.” (6 Temmuz 1959 Vatan Gazetesi)

Vatan Gazetesi haberi böyle verse de gerçek durum; polis memuru Bumin Yamanoğlu’nun CHP Sinanpaşa Ocak Kongresini basarak kürsüde konuşan Av. Selahattin Hakkı Esatoğlu’nu silah çekerek kürsüden indirme çabasıdır.

Avukat Selahattin Hakkı Esatoğlu 10 Ekim 1965 seçimlerinde Nevşehir Milletvekili seçilmiştir.

Selahattin Hakkı Esatoğlu 1952/1961 arası bazı önemli davalarda yaptığı savunmaları “Zulme Karşı” ismiyle bir kitap halinde 1961 yılında yayınlamıştır.

Genç yaşta henüz en verimli çağında iken kendisini bir trafik kazasında kaybettik. Türk siyasetine en çok katkı sağlayacağı bir dönemde yaşanan bu kayıp geri de derin acılar bırakmıştır.