BİR YİĞİDİ DAHA YİTİRDİK; ÜMİT SARIASLAN

Dr. Faruk GÜÇLÜ

Şair ,yazar, ağabeyim Abdulkadir Paksoy acı haberi tez verdi. “Ümit son nefesini verdi” diye. Ümit Sarıaslan, öğretmen, eğitimci, grafiker, ressam ,şair ve yazardı. “On parmağında on marifet”olan birisiydi.

Ümit Sarıaslan, 1951 yılında Yozgat/ Nevşehir arasında Kozaklı’ya yakın Fakıllı köyünde Köy Enstitüsü mezunu öğretmen bir babanın oğlu olarak dünyaya geldi. Çocukluk yılları yoksulluk ve sıkıntılar içinde geçti, Ortaokul ve lise eğitiminden sonra Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünü bitirdi. Yurdun çeşitli yerlerinde öğretmenlik yaptı. Bir süre öğretmenliğe ara verdi. O dönemde Ankara’da serbest grafiker olarak çalıştı. Öğretmenlikten ayrıldığı dönemde kadim dostu Abdulkadir Paksoy’la birlikte Anadolu Ekini adlı bir edebiyat dergisi çıkardı (1991-93). Daha sonra yeniden öğretmenlik görevine döndü ve bir süre MEB Talim ve Terbiye Kurulunda danışman olarak çalıştıktan sonra emekliye ayrıldı. Emeklilik yıllarını Ankara’da geçirdi. 31 Aralık 2021 Cuma günü yani 2021 yılının son günü Onu kaybettik. Geride pek çok yararlı eser ve hoş bir seda bıraktı.

Yazı ve şiirleri Anadolu Ekini ile birçok ulusal/yerel dergi ve günlük gazetelerde yayımlandı. Pek çok kitabın kapağını o tasarlamıştı. Ciddi bir eğitimci, iyi bir eleştirmen, yetenekli bir grafiker, kısacası güvenilir bir dosttu. Işıklar içinde uyusun

ESERLERİ:

Araştırma ve İnceleme kitapları :Hacı Bektaş Aydınlığı (1992), Görüntü ve Gerçek (Prespero 1994), Köprüler ve İnsanlar ( Kültür Bakanlığı 1998), Demir Ağlardan Örümcek Ağlarına (2004), Cumhuriyetin Mimarları: Mimar Kemalettin - Ernst Arnold Egli - Bruno Taut (2005).

Şiirleri: Sözün Kanadında (1994), Sözün Kanadında II (1995), Başak ve Asma (Abdülkadir Paksoy ile, 1996), Güz Hevenklerinde (1998), Melami Neşesi (2000), Bir Uzaktan Bir Yakından (2004).

Anıları : Anadolu Anadolu (A.Kadir Paksoy ile, 2001).

YARARLANILAN KAYNAKLAR:

A.Kadir Paksoy ; Cumhuriyetin Mimarları (Cumhuriyet Kitap Eki, 10.3.2005,

İhsan Işık ; Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi ,2009.